Într-o zi simbolică pentru poporul român, 24 ianuarie – Unirea Principatelor Române, IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a propus înfăptuirea celei de-a treia Uniri, cu Basarabia. În cadrul discursului prezentat în Sala Voievozilor din Palatul Culturii din Iași, cu ocazia împlinirii a 160 de ani de la Mica Unire, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei face trimitere la Sfânta Scriptură, precizând că, atât în 1859 și 1918, frații se regăseau uniți în aceeași țară, iar acest lucru înseamnă bine și frumos.
Totodată, Înaltpreasfințitul Teofan, definește evenimentele istorice de acum 160 și 100 de ani, ca fiind bune și frumoase, existând precedent pentru a pune umărul la realizarea visului de aur al românilor – Reunirea într-un singur stat.
,,Aduc în fața dumneavoastră un cuvânt scris acum 3000 de ani și așezat în scriptura, care spune cât este de bine și cât este de frumos să fie frații împreună. Arătând că binele și frumosul de curg din așezarea fraților împreună, de fapt din Unire. Acest lucru s-a simțit după 1859, după 1918, perioadele imediat următoare le putem defini ca fiind bune și frumoase”, a declarat IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.
Mitropolitul Modovei și Bucovinei, IPS Teofan propune ca paralel cu Unirea Basarabiei cu România să revină și românii din vestul Europei acasă – într-o țară mare, unită. Înaltpreasfințitul Teofan precizează că Unirea într-un stat nu este nici utopie și nici atitudine nerealistă.
,,Acum, așteptăm acest bine și acest frumos să se reinstaleze din nou și cred că n-o putem face decât dacă se realizează a treia oară ceea ce s-a întâmplat atunci. Adică revenirea românilor din vestul Europei acasă, o altă Unire, și revenirea Basarabiei la țara mamă și atunci vom avea parte și de bine și de frumos. Vor zice unii: utopie, naivitate atitudine nerealistă. Cred că a fost mai greu înainte de 1859 și 1918 să se realizeze cele două uniri, decât avem noi, în această generație, posibilitatea s-o realizăm pe cea de-a treia. Doamne Ajută!”, a conchis IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.
Avem posibilitatea să înfăptuim cea de-a treia Unire
IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei vorbește într-o zi simbolică pentru România despre cea de-a treia Unire – Unirea cu Basarabia. Revenirea românilor din vestul Europei acasă, o altă Unire, și revenirea Basarabiei la țara mamă, și atunci vom avea parte și de bine și de frumos, spune Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.
Publicată de Semnează pentru Basarabia e România pe Vineri, 25 ianuarie 2019
Unirea de la 1859 este legată de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza și de alegerea sa ca domnitor al ambelor principate la 5 ianuarie 1859 în Moldova și la 24 ianuarie același an în Țara Românească. Marea Unire din 1918 a fost procesul istoric în urma căruia toate provinciile locuite de români s-au unit în anul 1918 în cuprinsul aceluiași stat național, România. Prima provincie care a cerut Unirea cu țara a fost Basarabia, prin organul legislativ de atunci – Sfatul Țării, la 27 martie 1918.