În Republica Moldova nu doar sărăcia este o cauză umanitară, ci și istoria. O mână de oameni și-a propus să unească cele două maluri ale Prutului printr-un concurs în centrul căruia se află identitatea poporului român.
Devalizarea adevărului istoric este probabil cea mai mare afacere de stat din Republica Moldova. Crescută la sânul Pactului Ribbentrop-Molotov, această devalizare constituie, de fapt, solul fertil pe care s-a articulat oligarhatul de la Chișinău, rețelele de crimă organizată ale separatiștilor filoruși din stânga Nistrului și doctrina sovietică a „moldovenismului”, chiureta politică pe care politicienii aserviți Moscovei o folosesc în prezent împotriva proiectului unionist și a identității românești a Basarabiei.
Ei bine, concursul televizat „Victorie prin Istorie” și-a propus să sfideze această stare de fapt – atât cât se poate de la nivelul societăţii civile. Și o face de la firul ierbii, aducând cunoașterea adevărului istoric în liceele și gimnaziile din Republica Moldova.
Prima ediție a avut loc în 2018 și a fost dedicată Centenarului Marii Uniri, având ca obiectiv motivarea elevilor pentru studierea istoriei românilor, precum și cultivarea demnității naționale.
Organizatorilor nu le-a fost deloc ușor să pună pe roate proiectul, mai ales că bugetul a fost unul minimal și inconstant, greu de asigurat etapă cu etapă pe durata unui an. Dar au scos-o la capăt cu fruntea sus, obținând un succes de pus în ramă.
O cronică completă a concursului o puteţi consulta AICI, AICI, AICI şi AICI.
Cei care s-au luptat mai întâi cu morile de vânt, la nivel organizatoric, și au învins, au fost Daniela Vacarciuc, directoarea Liceului „Vasile Alecsandri” din Chișinău, și Asociația „Tighina” din București. După care, odată pornite motoarele, tot mai multe persoane au început să se alăture proiectului, precum și instituții din România și Republica Moldova, organizații non-guvernamentale și parteneri privați, fiecare asigurând diverse nevoi de infrastructură, fond de cărte etc.
Astfel, și-au unit treptat forțele Biblioteca Națională a României – prin eforturile deosebite ale Ancăi Chiriac, Corinei Mihaela Odjacof şi Lilianei Cristea, Academia Română – o donaţie substanţială de carte prin directorul general Dumitru Radu Popescu, cotidianul Timpul – donaţie de carte, Editura Niculescu, Institutul „Fraţii Golescu” – prin eforturile lui Mihai Nicolae, deputatul PMP Constantin Codreanu – un lot de carte donat, Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni – prin eforturile directorului general Eugen Popescu, Institutul Cultural Român (ICR), Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România (UZPR), „Eurodidactica” SRL, Best Personal Service SRL, Editura Eikon, clinica stomatologică „Eurodent BP” Bucureşti – prin efortul colectivului medical şi al directorului general, dr. Mihail Bandalac.
Aceasta este variantă lungă a poveștii.
Varianta scurtă? Organizatorii concursului „Victorie prin Istorie” vor ca ediția nr.2 să fie într-un format al Reîntregirii, România-Republica Moldova. Ceea ce înseamnă un volum mai mare de resurse. Şi pentru ca acest lucru să poată fi posibil, orice contribuţie, oricât de mică, fie ea financiară ori prin suport logistic, este vitală.
În România, nimeni nu ne pune la îndoială identitatea naţională. Însă pe malul stâng al Prutului realitatea este confecţionată după legile absurdului, iar traficul de naţionalitate este o chestiune nu gravă, ci dramatică. Mai exact, e ca şi cum o mare de politicieni îţi repetă, într-un amplu program de îndoctrinare, că eşti copac, când tu ştii că te-ai născut om.
Ca să maltratezi istoria unui popor nu e nevoie întotdeauna de tancuri, ci de o haită de oligarhi care şi-au construit afacerile în ruinele unei tragedii istorice.
Să ne punem scut în faţa acestei nedreptăţi!
Puteți dona doi la sută (2%) din impozit către Asociația Tighina completând:
Formular 2% pentru activitati independente
sau:
Contul pentru donații în lei este deschis la Libra Internet Bank – sucursala Nerva Traian,
IBAN: RO15BREL0002001458930100
E-mail: [email protected]
Nr. tel.: 0721 182 367 (Alexei Paluţă)
Câștigătorii concursului „Victorie prin Istorie”, ediția 2018:
Locul 1 – Dan Banari (raionul Șoldănești)
Locul 2 – Cornel Roșca (raionul Căușeni)
Locul 3 – Maria Tîmbur (raionul Nisporeni) și Ion Fîntînă (orașul Bălți)
Câștigătorii etapelor:
SOROCA:
Rusnac Ecaterina
Condrea Vlada
Manea Dumitrița
RÂŞCANI:
Lungu Valeria
BĂLŢI:
Fântână Ion
Cheptea Cătălin
Marsaliuc Serghei
CHIŞINĂU:
Crainic Adrian
Bobu Călin
Vezer Cătălina
Balacci Dana
Burlea Sorin
Șeremet Dumitru
DUBĂSARI:
Mardari David (Roghi)
Lavița Mihaela (Cocieri)
TIGHINA:
Popușoi Laurențiu
Ceglov Alexandru
TIRASPOL:
Rusu Dragoș
UNGHENI:
Grosu Elena
Buraga Vadim
Grosu Ecateria
ŞOLDĂNEŞTI:
Banari Daniel-Liceul
Covalciuc Nicolae
Roga Andrei
RÂBNIŢA:
Domenti Ana
Ceban Dorin
Țurcan Alina
HÂNCEŞTI:
Petrișan Nicu
Ungureanu Dumitru
Dacu Constantin
ȘTEFAN-VODĂ:
Donțu Dorin
Vornicescu Daniil
Burlacu Alexandru
TELENEȘTI:
Sofronescu Maria
Moisei Valentina
Litvinenco Alexandra
REZINA:
Purici Mihai
Moraru Nicoleta
Grițco Victoria
CAHUL:
Hioară Paula
Crintea Constantin
Ciubotaru Iuliana
CĂUȘENI:
Roșca Cornel
Arnăutu Petru
Buga Alina
NISPORENI:
Timbur Maria
Dragan Ana-Maria
Timbur Cristina
DROCHIA:
Cucer Tudor
Mazur Maxim
Vascauțan Andrei
GRIGORIOPOL:
Lungan Olesea –
COMRAT:
Câlcic Ilie
Harmaniuc Marinela Liceul
Haivaz Veronica
CĂLĂRAȘI:
Budoian Loredana
Stegaru Mircea
Dragancea Ștefan
ORHEI:
Mironov Ștefan
Globa Veronica
Oglindă Elena