Viceprim-ministrul pentru integrare europeană de la Chișinău, Iurie Leancă, a declarat miercuri că Republica Moldova dorește să își unească forțele cu România pentru ca Președinția României la Consiliul Uniunii Europene să fie un succes.
„Sper să reușim împreună pe timpul Președinției române să finalizăm procesul de eliminare a serviciilor de roaming – astfel arătând un exemplu pentru UE și țările PaE și aducând beneficii pentru cetățenii de pe ambele maluri ale Prutului; să avansăm substanțial pe interconectarea energetică și a construcției gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău; să reconstuim podurile. Aveți tot sprijinul Guvernului de la Chișinău deoarece suntem interesați să ne unim forțele pentru ca Președinția României să fie un succes. Succesul României, va fi și succesul nostru”, a precizat Leancă în cadrul lansării oficialr a Președinției României a Consiliului UE în Republica Moldova, eveniment organizat de Ambasada României la Chișinău în cooperare cu Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Prioritățile Președinției României la Consiliul UE se referă la patru piloni – Europa Convergenței, Europa Siguranței, Europa – actor global și Europa Valorilor Comune, iar motto-ul președinției este „Coeziunea ca valoare comună europeană”. Astfel, președinția României la Consiliul UE va urmări să contribuie la coerența şi la coeziunea europeană în scopul obținerii unor oportunități egale şi sustenabile pentru toată lumea pentru toți cetățenii europeni. În legătură cu „Europa Siguranței”președinția României la Consiliul UE va urmări consolidarea unei Europe mai sigură, care să facă față noilor provocări de securitate care amenință siguranța cetățenilor europeni. Pe durata mandatului său, România va sprijini consolidarea rolul global jucat de UE, prin promovarea politicii de extindere a UE, prin asigurarea unui rol mai activ al Europei în Africa și în Asia de Sud -Este. În ceea ce privește „Europa valorilor comune”, președinția României la Consiliul UE va urmări stimularea, solidaritatea și coeziunea unor politici împotriva discriminării, asigurării de șanse egale, tratament egal pentru bărbați și femei, precum și o implicare mai mare a cetățenilor, mai ales a tinerilor, în dezbateri europene.