Deputatul Constantin Codreanu solicită Guvernului de la București alocarea mai multor fonduri pentru românii din Diaspora, comunitățile istorice și Republica Moldova.
„Am pledat în mod constant și consecvent pentru creşterea substanţială a fondurilor bugetare alocate Ministerului pentru Românii de Pretutindeni (MRP) care gestionează proiectele implementate în beneficiul românilor din afara țării. Vorbim de o creștere de, cel puţin, la nivelul fondurilor alocate Departamentului Relaţii Interetnice destinate organizaţiilor minorităţilor naţionale din ţara noastră. Aşa cum am mai spus și de la tribuna Camerei Deputaților, necesarul în domeniu este estimat la peste 200 de milioane de lei. Pentru motive de realism însă, anticipând dezbaterea care va avea loc pe marginea proiectului Legii Bugetului de stat pe anul 2019, solicit ca MRP să beneficieze, în acest an, de cel puţin 100 de milioane de lei, cu posibilitatea dublării acestor fonduri în 2020. Să nu uităm că vorbim de cel mai mare investitor în economia României. Să nu uităm și să nu ignorăm nici exemplele altor state în acest sens. Ungaria, ca să dăm un exemplu relevant din vecinătate, execută anual bugete de peste 300 de milioane de euro pentru comunitățile maghiare din jurul granițelor și diaspora, dintre care jumătate sunt utilizate în România. Ea le alocă organizațiilor celor peste 1 milion de maghiari din România circa 150 de milioane de euro anual, adică peste 700 de milioane de lei. Comparăm această sumă cu cele 12 milioane de lei – sau circa 2,5 milioane de euro – cât reprezintă întreg bugetul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni destinat tuturor organizațiilor celor peste 10 milioane de români din afara granițelor țării și realizăm cât de rămași în urmă suntem ca stat în politicile noastre pentru comunitățile istorice, Republica Moldova și diaspora”, a explicat președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării.
Parlamentarul a precizat că va reitera aceste aspecte în cadrul dezbaterilor care vor avea loc săptămâna viitoare în comisiile de specialitate și, ulterior, în plenul Legislativului.