Ministrul Apărării din Republica Moldova, Eugen Sturza, s-a întâlnit marţi, 5 februarie, la Mons, cu generalul Curtis M. Scaparrotti, Comandant Suprem al Forţelor Aliate din Europa (SACEUR).
Discuţiile dintre cei doi oficiali s-au axat pe avansarea dialogului strategic dintre Republica Moldova și țările aliate și sprijinul acestora în consolidarea şi modernizarea Armatei Naţionale, se menţionează într-un comunicat de presă al Ministerului Apărării.
Ministrul Apărării de la Chişinău s-a referit la priorităţile instituţiei pe termen mediu şi lung, care au ca obiectiv instruirea efectivului de militari profesioniști, cu accent pe crearea unei şcoli de pregătire a corpului de sergenţi, participarea şi organizarea unor exerciţii în comun cu ţările aliate şi partenere pentru testarea interoperabilității, precum şi intensificarea contribuţiei la securitatea globală şi regională.
Generalul Scaparrotti a menționat că NATO este dispusă să ofere în continuare asistenţă pentru reformarea sectorului de apărare, în special la realizarea proiectului de îmbunătăţire a managementului stocurilor de armament şi muniţii în depozitele Armatei Naţionale, crearea şcolii de pregătire a sergenţilor în conformitate cu standardele internaţionale.
Totodată, Eugen Sturza şi generalul Scaparrotti, care este şi Comandantul Comandamentului European al Forţelor Armate ale SUA, au trecut în revistă colaborarea dintre Republica Moldova şi SUA pe dimensiunea apărării, prin intermediul programelor de instruire şi asistenţă, derulate atât în Republica Moldova, cât şi în SUA.
La rândul său, generalul Scaparrotti a mulţumit Republicii Moldova pentru contribuţie la securitatea internaţională, dar şi pentru deschiderea de a organiza în acest an, la Chişinău, conferinţa anuală de planificare a procesului de evaluare în conformitate cu Conceptul Capabilităților Operaționale (OCC).
La Mons, ministrul Sturza a discutat şi cu generalul Odd Egil Pedersen, locţiitor al şefului statului major al Direcţiei parteneriate militare din cadrul SHAPE.
Pregătirea şi testarea militarilor Armatei Naţionale conform OCC, prestaţia contingentelor Republicii Moldova în operaţiunea de menţinere a păcii KFOR din Kosovo, instruirea în şcolile NATO, precum şi standardizarea sistemului logistic al Armatei Naţionale, au constituit principalele teme abordate în cadrul întrevederii.