Degeaba a venit libertatea dacă frații nu se cunosc între ei. Fac parte din elită prin faptul că vorbesc, gândesc şi simt româneşte, spunea marele poet al tuturor românilor, Grigore Vieru. Astăzi ar fi împlinit 84 de ani, iar cu această ocazie, liderii unioniști din Republica Moldova au venit cu o propunere inedită: de a redenumi localitatea în care s-a născut poetul român, din Pererîta în Grigore Vieru.
La eveniment au participat, pe lângă liderii unioniști și apropiați ai marelui poet, iar copii i-au închinat gânduri de omagiu și au depus flori la bustul poetului de pe Aleea Clasicilor din Chișinău. Tinerii au datoria de a dovedi lumii întregi că suntem o țară și vom urma calea începută de Grigore Vieru.
,,Astăzi, 14 februarie, este ziua îndrăgostiților de poezie, îndrăgostiților de limba română. Avem datoria să reîntregim Țara, ideal sfânt pe care îl împărtășea și poetul, singura cauză dreaptă pentru care merită să luptăm, singura soluție, singura decizie lucidă pentru care nu ne vom irosi energiile ci le vom transforma într-o flacără a romanismului sincer, forță motrice pentru a realiza Unirea Republicii Moldova cu România. Propunem să fie redenumită localitatea de băștină a marelui poet, Pererâta, de pe malul Prutului. Astfel încât să avem o localitate omonimă cu numele poetului, Grigore Vieru, județul Hotin, România”, a declarat Ion Leașcenco, candidat unonist la alegerile parlamentare pe lista națională a Partidului Unirea – Democrația Acasă.
Celebrul poet, Grigore Vieru s-a născut pe 14 februarie 1935 în localitatea Pererîta din nordul ţării şi a fost unul dintre iniţiatorii mişcării de eliberare naţională a basarabenilor. Poetul a fost deţinător al Diplomei de Onoare Andersen, cea mai importantă distincţie internaţională pentru literatura pentru copii. De asemenea, a fost decorat post-mortem cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Mare Cruce. În cinstea și memoria acestuia, mai multe şcoli din întreaga țară, precum și un bulevard din municipiul Chișinău îi poartă numele.