Comisarul Consiliului Europei pentru Drepturile Omului Dunja Mijatović a declarat recent că urmărește cu îngrijorare dezbaterile din Rada Supremă de la Kiev privind limba de stat. Aceasta a îndemnat Parlamentul ucrainean să amâne dezbaterea până după alegerile prezidențiale care vor avea loc la sfârșitul lunii martie.
„Comunitatile lingvistice trebuie să fie efectiv implicate în elaborarea acestor legi și politici, iar punctele lor de vedere trebuie luate în considerare”, a atras atenția Mijatović.
Comisarul Consiliului Europei pentru Drepturile Omului consideră că în context electoral discuțiile pe tema limbii de stat din Ucraina sunt polarizate și nu au un rezultat echilibrat.
În controversatul și contestatul proiect de lege „Cu privire la asigurarea funcționării limbii ucrainene ca limbă de stat” se propune ca limba ucraineană să devină obligatorie în instituțiile de învățământ preșcolar, extrașcolar și în instituțiile de învățământ superior. Totodată, în ciclul primar și grădinițe este permisă studierea în paralel a limbilor minorităților naționale (prin crearea unor clase sau grupuri separate), cu excepția universităților. Învățământul în universități ar trebui să se desfășoare exclusiv în limba ucraineană, dar este permisă predarea uneia sau mai multor discipline în una din limbile oficiale ale UE. Popoarelor băștinașe din Ucraina le este garantat dreptul la învățământ în limba maternă. Proiectul de lege nu menționează lista exhaustivă a acestor popoare indigene, cu excepția tătarilor din Crimeea, care sunt menționați separat. Comunitatea românească din Ucraina nu are statut de popor băștinaș. De asemenea, legea privind limba ucraineană presupune ca toate evenimentele culturale să aibă loc în mod obligatoriu în limba de stat. Spectacolele teatrale în alte limbi vor trebui să fie însoțite de subtitrări în limba ucraineană. De asemenea, evenimentele publice (simpozioane, mese rotunde etc.) pot avea loc doar limba ucraineană sau engleză. Nerespectarea cerințelor legislației lingvistice se va pedepsi cu amenzi usturătoare. De exemplu, funcționarii publici care vor fi găsiți vinovați de neglijarea limbii ucrainene, vor fi sancţionaţi cu amenzi cuprinse între 3.400-6.800 grivne. Regula se referă și la mediile de informare tipărite, care dacă nu vor avea dublaj ucrainean, vor fi amendate cu suma de 6.800-8.500 grivne (aproximativ 220-300 de euro).