Candidatul independent la alegerile europarlamentare George Simion a declarat că pentru România, 1 aprilie nu este Ziua Păcălelilor, ci dată la care se comemorează victimele Masacrului de la Fântâna Albă, din nordul Bucovinei.
„1 aprilie nu este Ziua Păcălelilor, este comemorarea victimelor Masacrului de la Fântâna Albă, când mii de români, în 1941 au fost împușcați de trupele sovietice. Acei români voiau să vină către țară, voiau să se repatrieze. A fost lansat un zvon către românii din regiunea Cernăuți, că pot veni să reveni în țară”, a declarat George Simion în cadrul unei emisiuni de la postul B1 TV.
Pe 1 aprilie 1941, între 2000 și 4000 de români din nordul Bucovinei, locuitori ai satelor de pe valea Siretului, au încercat să se refugieze din Uniunea Sovietică în România, dar au fost secerați de grănicerii sovietici la Fântâna Albă. Tragicul episod din istoria națională este numit și „Katyn-ul românesc”.
n urmă cu 78 de ani, NKVD-ul lansase zvonuri conform cărora grănicerii sovietici i-ar fi lăsat pe mai mulți români să treacă granița în România. Un grup mare de oameni din mai multe sate de pe valea Siretului a format o coloană pașnică de mii de persoane care se îndreptau spre granița sovieto-română. Nord-bucovinenii purtau cu ei un steag alb cu însemne religioase, icoane, prapuri și cruci din cetină. Soldații sovietici, ascunși în pădure, au tras în ei în rafale, în poiana Varnița, la 3 km de granița română. Cei care au supraviețuit, au fost urmăriți de cavaleriști și spintecați cu sabia.
După masacru, răniții au fost legați de cozile cailor și târâți până la 5 gropi comune săpate dinainte, unde au fost îngropați, unii fiind în viață încă: bătrâni, femei, copii, sugari – vii, morți sau muribunzi. Două zile și două nopți s-a mișcat pământul în acele gropi, până toți și-au dat duhul. Câțiva, „mai norocoși”, au fost arestați de NKVD din Hliboca (Adâncata) și, după torturi înfiorătoare, au fost duși în cimitirul evreiesc din acel orășel și aruncați de vii într-o groapă comună, peste care s-a turnat și s-a stins var.
În locul în care a avut loc masacrul a fost ridicat un Memorial, iar an de an, români din Ucraina, dar și din Țară, se strâng în poiana Varnița, la Memorial, și comemorează victimele Masacrului de la Fântâna Albă.