Ministrul Sănătății de la București, Sorina Pintea, a declarat luni, într-o conferință de presă susținută la Bistrița, că pentru a acoperi specializările medicale deficitare este nevoie de scoaterea la concurs a unor locuri la concursul de rezidențiat, iar medicina de familie este în centrul atenției. În contextul în care la nivel național sunt aproximativ 700 de posturi de medici de familie neocupate, există și alternativa de a aduce specialiști din Republica Moldova, întrucât există solicitări din partea acestora.
„La Centrul de resurse umane a Ministerului Sănătății avem solicitări pentru această specialitate (n. r. – medicina de familie) de la medici care vin din Republica Moldova. Aici, procedurile de aprobare sunt puțin mai greoaie, pentru că, în România, rezidențiatul pentru medicina de familie este de 3 ani, iar în Republica Moldova, după finalizarea facultății poți să faci medicină de familie și atunci este nevoie de un timp de echivalare. Luăm în calcul și asta, respectiv să vină și la noi medici cum ai noștri au plecat, dar eu vreau să mă asigur, și am cerut comisiilor care evaluează aceste dosare să fie foarte atente pentru că avem nevoie de medici bine pregătiți”, a precizat Sorina Pintea, citată de Realitatea de Bistrița.
Potrivit ministrului Sănătății, medicina de familie va avea parte, începând cu 1 iulie 2019, de când intră în vigoare noul contract cadru cu Casa de Asigurări de Sănătate, de o suplimentare cu 25% a fondurilor. În acest sens, ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, poartă negocieri pentru obținerea unui împrumut în valoare de 800 milioane de dolari, de la Banca Mondială.
„Aici vorbesc de o medie între medicina de familie și centrele de permanență. Finanțarea medicinii de familie este de apanajul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, care nu este în subordinea Ministerului Sănătății, dar pot să vă spun că a crescut cu 25%. Pe de altă parte, Ministerul de Finanțe a negociat și negociază încă un împrumut cu Banca Mondială, de 800 milioane de dolari. Am înțeles după ultima discuție pe care am avut-o cu domnul ministru Teodorovici, că s-a convenit o sumă de 650 milioane de dolari în final, bani care să meargă preponderent în medicina de familie. Ministerul Finanțelor a ales sănătatea ca și domeniu prioritar de intervenție. Când spun medicina de familie, finanțarea unor servicii noi, completarea unor servicii deja existente, astfel încât acești 650 de milioane de dolari să aducă un plus cam de 10% în finanțare față de ceea ce s-a dat până acum. Împrumutl va fi axat pe medicina de familie, medicina comunitară și cheltuirea eficientă a banului public în sănătate”, a exoplicat ministrul Pintea.