A fost lansat Muzeul pentru Românii de Pretutindeni, un proiect digital al Ministerului pentru Românii de Pretutindeni (MRP).
„Misiunea proiectului este de a crea un cadru instituțional care să stimuleze comunicarea dintre românii din diaspore și cei rămași în țară”, se arată în descrierea de pe site-ul proiectului – http://www.muzeu.mprp.gov.ro
Această comunicare facilitează accesul la informația ce „compune realitatea românilor emigrați, și diversele moduri în care identitatea culturală română se manifestă în contextul european și global de astăzi”.
Informația nu are un singur custode, ci o echipă dedicată din cadrul Guvernului și sprijinită de către asociațiile partenere din străinătate și consilieri cu expertiză pe diferite arii de specialitate: sociologie, afaceri externe, muzeografie.
„Totodată, se dorește ca informația ce va rezulta în urma realizării proiectului să fie o sursă oficială de cercetare pentru oricine întreprinde un studiu de specialitate care vizează fenomenul migrației românești și implicațiile sale directe”, se mai menționează în descrierea platformei.
Conținutul acestui muzeu este structurat pe trei niveluri expoziționale: identitate națională, activități ale românilor de pretutindeni și realizări. Astfel, se vor reuni o serie de fapte, memorii, realizări și documente care atestă „prezența istorică a românilor de pretutindeni și expuse către un public din România care să deservească unei mai bune consolidări în mentalul lor colectiv a unei imagini unitare și a unei stări de spirit creative”.
La secțiunea „Activități ale românilor de pretutindeni”, utilizatorii vor regăsi tradiții și obiceiuri. „Acesta va aduce în atenția publicului vizitator expoziții și reportaje despre activități meșteșugărești ale țesutului, croitoriei, olăritului și cum sunt promovate cestea la nivel global. Tot aici vom găsi si activitați ale asociațiilor de români de peste granițe, dar nu numai”.
Ultimul nivel, cel al realizărilor, „reprezintă componenta dinamică a acestei platforme. Fiind vorba, în primă fază, de un muzeu digital, conținutul moderat va exista doar în formă virtuală însă va facilita diversitatea și comunicarea cu generațiile viitoare de români, care au, cu precădere, ca mediu de informare și divertisment, cel online. Observând un trend ascendent de popularizare prin mass-media autohtonă a poveștilor românilor de succes din străinătate, am gândit că pentru o mai bună păstrare în memoria colectivă ca resursă de inspirație ar putea fi o expoziție permanentă în cadrul muzeului de față”.