Românii cernăuțeni și din Transcarpatia au marcat împreună Ziua Românilor de Pretutindeni pe 26 mai, printr-o conferință și un program artistic, la inițiativa Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” de la București. Evenimentul a fost implementat în parteneriat cu Centrul Bucovinean Independent de Cercetări Actuale și Uniunea Regională a Românilor din Transcarpatia „Dacia” și sprijinit de Uniunea societăților românești pentru integrare europeană din Regiunea Cernăuți, de Uniunea Interregională „Comunitatea Românească din Ucraina” și de Consulatul General al României în Cernăuţi.
În cadrul conferinței au fost susținute prelegeri pe teme referitoare la realitățile cotidiene pentru românii din regiunea Cernăuți, dar și pentru românii din Maramureșul Istoric.
Aurica Bojescu, președintele executiv al Centrul Bucovinean Independent de Cercetări Actuale, a condus desfășurarea evenimentului, și a apreciat prezența la conferință a consulului general la Cernăuți, Loredana Stănculescu, și a dr. Ion Popescu- președinte UI CRU și deputat în Parlamentul Ucrainei, care a avut intervenția „Neamul românesc”.
Marian Olaru, directorul Institutului Bucovina al Academiei Române a vorbit despre „România și românii – între Est și Vest. Despre avatarurile afirmării naționale”, Ion Botoș a prezentat „Învățământul românesc în Transcarpatia”, „Rolul școlii în păstrarea identității naționale a românilor din regiunea Cernăuți” a fost tema prelegerii lui Mihai Bojescu, profesor de matematică și fost inspector școlar, iar tematica școlii a fost abordată sub genericul „Rolul dascălului în procesul de instruire în școală” de către Eugen Tovarnițchi, directorul Liceului Mihai Eminescu din Carapciu.
De asemenea, a luat cuvântul și acad. Vasile Tărâţeanu, preşedintele Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuţi, iar prof. Ilie Ghergheș a prezentat antologia de texte „Românii din Transcarpatia”.
După conferință a avut loc un spectacol, anunță Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni. Colectivul de copii de la Casa de Cultură din satul Mahala, al cărui primar este îndrăgita Elena Nandriș, s-a prezentat cu un moment deosebit de interpretare muzicală.
Corul „Anastasia” al Bisericii din Ciudei a interpretat melodii pregătite de preotul paroh Vasile Pojoga și conducătorul Angela Velea. Copiii preotului din Voloca, Dumitriță și Maria Paulencu, au arătat vocal și la vioră ce înseamnă o interpretare cu suflet românesc. Un recital de poezie au susținut elevele premiante la olimpiada de Limba Română (Ucraina-2019) – Opaeț Mariana, Costinean Adriana și Erenco Cristina. Elena Botoș a făcut o surpriză deosebită, interpretând pricesne românești. Dansul a fost asigurat de Ansamblul „Mugurelul” din Pătrăuții de Jos, iar copiii pregătiți de Larisa Chedic-Popescu și Natalia Bălan au demonstrat talentul la joc al românilor din Nordul Bucovinei.