De Ziua Înălțării Domnului, Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, alături de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat slujba parastasului pentru ostașii români care își dorm somnul de veci la Cimitirul de Onoare al Eroilor Români de la Țiganca.
La eveniment au participat Daniel Ioniță, ambasadorul României în Republica Moldova, Anca Corfu, consulul general al României la Cahul, Eugen Sturza, ministrul apărării din Republica Moldova, Codrin Munteanu, secretar general al Ministerului Apărării Naționale al României, Cristian Ladaniuc, atașatul militar al Ambasadei României la Chișinău, reprezentanți ai autorităților locale, precum și numeroși credincioși.
Cei prezenţi au depus flori la cele peste o mie de morminte ale eroilor căzuţi în bătălia de la Țiganca, cunoscută ca fiind una dintre cele mai mari confruntări ale Armatei Române cu cele sovietice, pentru eliberarea teritoriului românesc de dincolo de Prut, odată cu începerea campaniei din Est, la 22 iunie 1941.
„Avem obligația morală de a-i cinsti totdeauna pe sfinți și pe eroi, avem obligația să ne îngrijim de locurile lor de veci pentru că ele sunt casele unde își dorm somnul de veci cei care s-au jertfit pe altarul neamului, în urmă cu 78 de ani, în lupta de la Țiganca, pentru demnitatea și libertatea noastră. De aceea, se cuvine cu recunoștință și cu evlavia cuvenită să pășim în acest cimitir și în toate cimitirele unde zac cei ce s-au jerfit pentru țară și neam, ei sunt modele adevărate, demne de urmat, fii ai neamului și frați care atunci s-au luptat pentru eliberarea țării, iar azi ne veghează de acolo, din Înaltul Cerului, rugând pe Dumnezeu pentru pacea și libertatea neamului nostru”, a spus Preasfințitul Părinte Veniamin.
Luptele grele care s-au purtat între 22 iunie – 16 iulie 1941 pentru traversarea Prutului au adus moartea unui număr atât de mare de ostași români, încât Țiganca a fost considerată cea mai sângeroasă luptă purtată pentru reîntregirea Țării. Analele armatei au consemnat 3.382 de morți, 7.962 de răniți și 3.492 de dispăruți. Oștenii au îndeplinit întocmai ordinul de luptă din 22 iunie 1941: „Înainte! Fiți mândri că veacurile ne-au lăsat aici strajă dreptății și zid de cetate creștină. Fiți vrednici de trecutul românesc!”.