Istoricul și jurnalistul George Damian explică după publicarea celui de-al doilea raport întocmit de compania Kroll, care a investigat „jaful secolului” din Republica Moldova, că furtul miliardului nu este altceva decât „o operațiune rusească de destabilizare a finanțelor unui stat, o agresiune de o amploare” fără precedent, făcută „cu participarea directă a GazpromBank și a altor câteva bănci rusești”.
Damian descâlcește ițele din spatele jafului, pe care mass-media de peste Prut le prezintă ca fiind încurcate. „Schema a fost una simplă. Cu bani de la GazpromBank un anume Ilan Șor a obținut controlul asupra 3 bănci din Chișinău, una dintre ele Banca de Economii a Moldovei (BEM), echivalentul CEC-ului de altădată din România. Cu sprijinul aceleiași GazpromBank Ilan Șor a pus pe picioare un mecanism de spălare a banilor – beneficiind și de participarea unor bănci letone (controlate de la Moscova) ca să aibă o alură europeană. Banii furați prin împrumuturi fictive au fost folosiți pentru ”ungerea” premierului Vlad Filat, a socialiștilor (soțul Zinaidei Greceanîi) și în general a tuturor celor care aveau influență. La rădăcina schemei îl găsim pe fostul președinte de la Chișinău Petru Lucinschi (descris de un consilier al lui Gorbaciov drept ”șeful mafiei moldovenești”), tatăl unui băiat care și-a făcut o relație zdravănă cu procurorii de la București și a și tras lozul câștigător într-un caz de șantaj”, scrie ziaristul pe contul său de Facebook.
În viziunea lui George Damian, furtul miliardului s-a petrecut în context electoral, înainte de alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014, când partidul lui Igor Dodon trebuia să iasă învingător:
„Gaura a fost acoperită (cu o legalitate sub semnul întrebării) din banii guvernului condus de Iurie Leancă. Alegerile au dus la un parlament divizat, a urmat criza valutară din primăvara lui 2015 rămasă oarecum neexplicată. Nu întâmplător în februarie 2015 Igor Dodon a fost primul care a vorbit despre furtul unui miliard de dolari din sistemul bancar. Atunci s-a început construcția narațiunii victorioase de azi: s-a furat un miliard și vrem să știm cine. În jurul jafului miliardului s-a construit din 2015-2016 alianța Dodon-Usatîi-Sandu-Năstase care se află acum la butoane în Chișinău”.
Concluzia jurnalistului este că la Chișinău nu se petrece nimic nou:
„Ideea este una simplă: originea agresiunii împotriva sistemului bancar din Republica Moldova se află în Rusia. De acolo au venit banii și oamenii care au organizat schema. Vorbim despre o agresiune rusească care a pus pe butuci sistemul bancar al unei țări. Interesant este cum aceste fapte sunt pur și simplu ignorate și narațiunea publică se învârtește în jurul subiectului fără să-i atingă esența. Acum agresiunea asta fără precedent este pur și simplu trecută sub tăcere în numele ”păcii geopolitice” de la Chișinău. O parte din beneficiarii furtului miliardului se află la conducerea țării și nu au nici o problemă.
Până la urmă nu e nimic nou la Chișinău.”