16 români din Valea Timocului, Serbia, și din Vidin, Bulgaria, care țin cursuri de limbă, cultură și civilizație românească în cele două regiuni, vor participa la un stagiu de perfecționare la Craiova, în perioada 23 – 28 iulie.
În cadrul stagiului, profesori metodiști de la Inspectoratul Școlar Județean Dolj le vor ține beneficiarilor ore de metodica predării limbii române și de psihopedagogie școlară, se arată într-un comunicat de presă.
În prima parte a zilei, formatorii vor învăța cum să crească atractivitatea și calitatea actului educațional în limba română, iar în partea a doua a zilei, aceștia vor putea vizita diferite obiective culturale din Craiova: Catedrala Mitropolitană, Muzeul de Arta, Muzeul Olteniei cu secțiile de Istorie, Arheologie, Științele Naturii, Etnografie și Parcul Romanescu.
Românii din Bulgaria nu sunt recunoscuți ca minoritate națională, ci doar ca grup etnic, neavând astfel dreptul la educație în limba lor în școli de stat. Nu există învăţământ de stat primar şi secundar în limba română ca limbă maternă. Organizaţiile româneşti din Bulgaria desfășoară sporadic cursuri de limba română de la ciclul preşcolar, până la cel liceal. UERB organizează, cu finanțarea guvernului român, cursuri pilot de limba română, câte două ore pe săptămână în timpul liber, de regulă sâmbăta sau duminica. La Școala „P.R. Slaveikov” din Vidin, începând cu anul școlar 2015/2016, o clasă de 14 elevi studiază limba română o oră pe săptămână, ca limbă străină și ca materie opţională.
În Valea Timocului nu există școli românești. Din timp în timp sunt organizate cursuri duminicale de limba română, ținute de preoții români din regiune.
Acțiunea este organizată de Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni.