Școlile românești din nordul Bucovinei sunt greu încercate. Comitetul executiv al Consiliului local Cernăuți se va întruni la mijlocul lunii august pentru a decide care va fi soarta școlilor cu predare în limba română din oraș. Ședința a fost amânată de mai multe ori, iar directorii de școli nu cunosc care va fi viitorul acestor școli în absența unei decizii concrete.
„Avem în orașul Cernăuți școli cu clase foarte mici. Este vorba de școlile cu predare în limba română: nr. 10, 13 și 17. De exemplu, în școala nr. 17 din Cernăuți (zona Roșa Stâncă – n.red.) avem o clasă cu 7 copii, iar numărul mediu de copii în clasă este de 10, în școala nr. 13 (Horecea Urbană – n.red.) – 18 elevi. Sunt școli foarte mici și ele necesită să fie optimizate”, a declarat Serhii Martiniuk, șeful Departamentului de Învățământ al Primăriei orașului Cernăuți, citat de agenția BucPress.
Directorii celor trei școli au fost îndemnați să informeze părinții despre posibilitatea transferării copiilor la o altă instituție de învățământ dacă numărul de elevi va fi la fel de mic.
La școala nr. 10 din Cernăuți, una dintre cele mai vechi din oraș, cu o istorie de peste 200 de ani, autoritățile locale vor să elimine clasele superioarele. Celelalte două școli cu predare în limba română, dacă se vor supune acestor inițiative, riscă să se transforme în școli primare. În acest mod, învățământul în limba română din orașul Cernăuți va dispărea.
Numărul școlilor românești din regiunea Cernăuți după anul 1991 s-a redus de la 91 la 62, o serie de materii în aceste școli fiind trecute forțat la predarea în limba ucraineană.