Preşedintele R. Moldova, Igor Dodon, a avut o convorbire telefonică cu preşedintele federal al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, în cadrul căreia au făcut un schimb de opinii privind situaţia politică curentă din Republica Moldova, precum şi perspectivele reglementării politice finale a conflictului transnistrean, transmite Radio Chișinău.
Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta a anunţat ieri serviciul de presă al preşedintelui.
Conform unui comunicat emis, în cadrul discuţiei, şeful statului a mulţumit Germaniei pentru sprijinul ferm acordat R. Moldova în procesul de constituire a actualei coaliţii majoritare din Parlament, precum şi în procesul de formare a Guvernului.
„Preşedintele Federal al Germaniei a apreciat şi salutat rolul-cheie, pe care l-a avut Preşedintele R. Moldova în procesul de constituire a actualei coaliţii majoritare din Parlament, specificând că actualul guvern moldovean reprezintă un puternic factor de stabilitate. Totodată, Frank-Walter Steinmeier a salutat angajarea fermă a actualei coaliţii majoritare de a continua implementarea acordurilor semnate cu Uniunea Europeană”, se relatează într-un comunicat de presă.
În aceeaşi ordine de idei, şeful statului german a dat o apreciere pozitivă eforturilor de restabilire a bunelor relaţii a Republicii Moldova cu Federaţia Rusă, specificând faptul că „astfel de relaţii de bună vecinătate, deschise şi transparente vor fi în beneficiul poporului moldav”.
În ceea ce priveşte perspectivele reglementării politice durabile a conflictului transnistrean, potrivit comunicatului Președinției, Frank-Walter Steinmeier a menţionat că, fără restabilirea bunelor relaţii cu Federaţia Rusă, acest obiectiv strategic va fi imposibil de atins.
„Mai mult, Frank-Walter Steinmeier a specificat că modul în care a fost constituită actuala majoritate parlamentară la Chişinău vine să demonstreze existenţa unui consens internaţional în cazul R. Moldova, atins între marile puteri internaţionale. El a opinat că acest fapt inspiră optimism şi în ceea ce priveşte perspectivele atingerii unui consens similar şi în cazul reglementării finale a diferendului transnistrean”, se menţionează într-un comunicat de presă
Pe finalul discuţiei, preşedinţii celor două state au convenit să efectueze vizite oficiale reciproce în Germania şi, respectiv, în Republica Moldova. La mijlocul lunii iulie, premierul Maia Sandu a efectuat o vizită oficială în Germania, la invitaţia cancelarului german Angela Merkel.