Directorul adjunct al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, Nicolae Brînzea s-a folosit de Corpul de Control al Ministerului Educației Naționale (MEN) pentru a solicita informații despre un angajat al Institutului de Științe ale Educației, aflat în subordinea MEN, dar cu personalitate juridică proprie, invocând drept pretext Legea 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public și OG 27/2002 privind reglementarea activității de soluționare a petițiilor.
În data de 20 august 2019, Institutul de Științe ale Educației (ISE) primește de la Ministerul Educației Naționale (MEN), Direcția Generală Inspecție și Control- Corpul de Control, o adresă, semnată de Ion Trămîndan, Directorul Corpului de Control și care conține și memoriul lui Nicolae Brînzea, prin care i se cer pontajele lunare ale unei angajate în cadrul ISE pe o anumită perioadă.
„Stimate Domnule Director adjunct,
Având în vedere atribuțiile și competențele ce vă revin, în conformitate cu Legea educației naționale nr. 1/05.01.2011, cu modificările și completările ulterioare, Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, Ordonanța nr. 27/2002 privind reglementarea activității de soluționare a petițiilor aprobată de Legea 233/2002 și memoriul domnului Nicolae BRÎNZEA adresat MEN și înregistrat cu nr. 36 367/2019, vă solicităm să verificați și să ne transmiteți, cu celeritate, în copie conform cu originalul, pontajele lunare ale doamnei A.M.D. în cadrul Institutului de Științe ale Educației pentru perioada august 2018 – iulie 2019.”
Nicolae Brînzea a solicitat unui minister, în baza legii 544/2001, informații despre o personă dintr-o instituție aflată în subordinea ministerului, prin intermediul Corpului de Control al MEN și nu a adresat-o în mod direct ISE, așa cum prevede legea. Deși este de menționat că acest Corp de Control nu are atribuția legală de a primi, analiza sau soluționa petițiile.
Abuzând de funcția sa de director al Corpului de Control, Ion Trămîndan a cerut informațiile care nu intră sub incidența legii privind liberul acces la informațiile de interes public, direct de la ISE, pentru a le comunica lui Nicolae Brînzea, ignorând legea, precum și atribuțiile legale ale instituției, cel din urmă folosindu-se de instituțiile statului după bunul plac.
Potrivit Romanian Global News, oamenii de la Corpul de Control al MEN sunt aceiași care l-au scos din încurcătură și în cazul Universității din Oradea, unde acesta a săvârșit multiple nereguli și ilegalități în perioada în care s-a aflat la conducerea institutului, astfel se remarcă o adevărată „rețea” a lui Brînzea din MEN, pe care acesta o întreține și o folosește pentru a lovi în oamenii care-i sunt incomozi.