Iașiul va reuni pentru câteva zile cadrele didactice din România și comunitățile istorice românești din jurul granițelor, pentru a discuta despre unitatea lingvistică și istoria comună a românilor de pretutindeni.
Acțiunea 2012 în colaborare cu Institutul „Frații Golescu” organizează la Iași, în perioada 31 august-1 septembrie „Congresul Profesorilor de Istorie și Limba Română”. Potrivit organizatorilor, este primul congres care adună laolaltă profesorii din jurul României, manifestarea fiind dedicată și Zilei Limbii Române. Ideea acestui eveniment a pornit de la situația critică în care se află comunitățile din afara granițelor.
„Ideea congresului a pornit de la lungi discuții cu privire la situația critică în care se află existența identității românești din comunitățile din afara granițelor, întrucât majoritatea sunt practic inexistente în conștiința colectivă a românilor. Faptul că în România nu se vorbește despre existența românilor din Maramureșului din dreapta Tisei și Sudul Basarabiei, din Valea Timocului și Voievodina, din nordul Greciei până în Moscopole, ne-a determinat să credem că pe viitor, de-a lungul a câtorva generații, ei nici nu vor mai exista ca români, aceștia nefiind protejați nici măcar de statul român”, a declarat Ștefan Lupu, președinte al Acțunii 2012. Potrivit acestuia, profesorii sunt obiectivul principal al evenimentului, ei fiind formatorii viitoarelor generații.
Congresul va avea loc în perioada 31 august- 1 septembrie și va cuprinde o serie de activități menite să creeze relații profesionale între regiuni.
„În prima zi, pe 31 august, vor fi referate prezentate, comunicări ale unor lectori pe care i-am invitat. Lectorii sunt personalități care cunosc bine problematica românilor de pretutindeni, realitățile din fiecare țară, unde se află aceștia, există și comunicări din partea celor care participă din afara României- Basarabia, Bucovina de Nord, avem o promisiune că vom avea delegați din Voievodina. Duminică va fi o sesiune de întrebări și răspunsuri, astfel încât cine dorește clarificări, să le putem oferi”, a explicat av. dr. Mihai Nicolae.
De asemenea, participanții congresului își propun o serie de acțiuni menite să apropie și mai mult comunitățile de români din afara granițelor de cei din țară.
„Intenția noastră este ca la sfârșit să supunem aprobării o rezoluție, care să fie așa cum se practică în comunicatele de presă, să privească pe de o parte o doleanță mai veche- să cerem Ministerului Educației să predea „Manualul românilor de pretutindeni”, respectiv ca elevii, studenții de la noi din țară să cunoască destinul istoric și prezentul acestor români aflați în afara țării. De asemenea, vom face o referire la un aspect legat de Ziua Limbii Române”, a mai menționat av. dr. Mihai Nicolae.
Amintim că în 2013, Parlamentul de la București a votat ca Ziua Limbii Române să capete statut de sărbătoare legală.
„Noi vrem să mergem cu un pas mai departe – să propunem ca Ziua Limbii Române să fie a doua zi națională în Constituția României. Nu ar influența asupra zilei de 1 Decembrie, dar va fi cea de-a doua. Astfel, ziua națională va fi mai aproape și de comunitățile românești și românofone, unele din ele izolate, aflate în număr mic. Sperăm noi, că odată îmbrățișată și introdusă în Constituția României, să poată să asigure o apropiere mai mare și o reconfigurare a relațiilor române, a conchis președintele Institutului „Frații Golescu”.
Ștefan Lupu afirmă că sunt membrii Acțiunii 2012 sunt pregătiți să formeze profesori și să-i sprijine în orice fel, necondiționat, pentru a spune adevărul în fața tinerilor.