Reprezentanții Misiunii OSCE în Republica Moldova și-au exprimat intenția de a participa la ceremonia dedicată primului sunet din cadrul școlilor cu predare în grafie latină din regiunea transnistreană.
Subiectul a fost discutat în cadrul întrevederii șefului Misiunii, Claus Neukirch, cu vicepremierul pentru Reintegrare, Vasile Șova. Potrivit deschide.md, la întâlnire a mai fost discutată situația din Zona de Securitate, cu accent asupra evenimentelor recente din satul Pohrebea, raionnul Dubăsari, unde gimnaziul din localitate și-a închis ușile anul acesta.
A fost subliniată necesitatea menținerii unui dialog continuu, precum și a intensificării grupurilor de lucru sectoriale, în special în domeniul telecomunicațiilor, transportului auto și feroviar, drepturilor omului, cu accent pe libera circulație.
Amintim că Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) este o organizație internațională pentru securitate fondată în 1973, care se concetrează asupra prevenirii conflictelor, administrării crizelor și reconstrucției post-conflictuale.
În repetate rânduri, OSCE a fost criticată de directorii școlilor românești din regiunea transnistreană pe fondul recomandărilor organizației, care contraveneau intereselor acestor școli (de exemplu, în 2013, OSCE recomanda ca licențele pentru funcționarea școlilor să o acorde administrația separatistă de la Tiraspol).
În regiunea transnistreană funcționează opt școli și licee românești, aflate potrivit legislației în administrarea autorităților de la Chișinău, dar de facto sub cea a separatiștilor de la Tiraspol, iar elevii și profesorii sunt ţinte constante ale provocărilor şi hărţuirilor din partea autorităţilor separatiste, prin diverse modalităţi. Instituțiile de învățământ românesc sunt: Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din Tiraspol, Liceul Teoretic „Alexandru cel Bun” din Tighina, Liceul Teoretic „Evrica” din Râbnița , Liceul Teoretic „Ștefan cel Mare și Sfînt” din Grigoriopol , Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Dubăsari, gimnaziul-internat pentru copii orfani din Tighina, gimnaziile din satele Corjova și Roghi, raionul Dubăsari.