Circa 200 de artiști plastici din Republica Moldova și România și-au prezentat lucrările în cadrul unei noi ediții a expoziției-concurs de artă contemporană „Saloanele Moldovei”.
Expoziția cuprinde lucrări de pictură, grafică, sculptură și artă decorativă aplicată, semnate de 76 de autori din Republica Moldova și 120 din România.
Președintele Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova, Dumitru Bolboceanu, a menționat pentru Moldpres că expoziția își propune să ofere publicului iubitor de artă o parte importantă din operele celor mai însemnați artiști români contemporani.
Prezentă la eveniment, Adriana Derevici, consultant superior în Direcția Arte și Industrii Creative a Ministrului Educației, Culturii și Cercetării, a subliniat că aceasta este cea mai longeviv expoziție din R. Moldova.
„O expoziție cu același generic se organiza în perioada interbelică la Iași, În anii ’90, atunci când au căzut ideologiile totalitar-comuniste, inițiativa organizării acestor Saloane a fost preluată de către marele artist plastic român Ilie Boca din Bacău. Împreună cu artiștii plastici de la Chișinău, Mihail Grecu și Sergiu Cuciuc, cu susținerea actorului și regizorului Ion Ungureanu, ministru al Culturii și Cultelor în R. Moldova în acea perioadă, și alte personalități marcante de pe ambele maluri ale Prutului au pus bazele acestei expoziții-concurs cu participarea artiștilor plastici din întreaga Românie și din R. Moldova”, a subliniat Adriana Derevici.
În context, viceprimarul municipiului Bacău, Constantin Scripăț, a accentuat că Bacăul este singurul oraș din România care a închegat și i-a dat continuitate acestui eveniment.
Evenimentul a fost organizat de Uniunea Artiștilor Plastici din Moldova în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al R. Moldova, Complexul Muzeal „Iu. Antonescu” și Centrul de Cultură și Artă „G. Apostu” din Bacău, Consiliul Județean Bacău, Primăria Bacău, Muzeul Național de Artă al Moldovei, Primăria Chișinău și Uniunea Artiștilor Plastici din România.