La Cahul, Republica Moldova, a fost inaugurat Serviciul Mobil de Reanimare și Descărcare „SMURD Sud”. În sudul țării au fost distribuite trei autospeciale și va fi creat un punct comun al SMURD și spitalului raional.
Circa 200 de mii de oameni din sudul Republicii Moldova vor avea parte de ajutor medical rapid și de calitate. Cele trei autospeciale vor fi folosite în situații de urgență: una în cazul incendiilor și accidentelor, având un spațiu destinat transportului de pacienți, a doua, cu dimensiuni mai mici, este specializată în acordarea primului ajutor, iar al treilea echipaj- terapie intensivă mobilă, cu doi paramedici- un medic și un asistent medical.
Ministrul Afacerilor Interne, Andrei Năstase, a apreciat suportul României în implementarea proiectului SMURD Moldova.
„Trebuie să construim cât mai multe spaţii comune de acţiune şi legături de-a lungul Prutului, iar proiecte precum SMURD Sud reprezintă dovada netăgăduită a faptului că autorităţile române acţionează ca de la frate la frate în raport cu cetăţenii Republicii Moldova. Cel mai important din instituţiile româneşti care să fi salvat la propriu mai multe vieţi ale cetăţenilor Republicii Moldova este SMURD”, a declarat Andrei Năstase, potrivit trm.md.
„Era un proiect mai mic, au fost aduse un număr de câteva maşini din partea Guvernului României şi am început ideea SMURD-ului în Republica Moldova. Normal, nu dotarea, întotdeauna, este cea care contează cel mai mult. Fără resursa umană şi fără oameni care să creadă în idee şi să dezvolte ideea mai departe, dotarea rămâne doar nişte maşini care stau undeva”, a precizat Raed Arafat, secretar de stat, Ministerului Afacerilor Interne din România.
Proiectul SMURD zona Sud a costat 3,5 milioane de euro și este finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul Programului Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020.