Cei nemulțumiți de activitatea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni (MRP) s-au adunat cu mături și fărașe în fața instituției pentru „a face curățenie generală”. Sub genericul „Dacă nu vă descurcați, plecați”, participanții flashmob-ului au protestat față de bătaia de joc practicată de MRP și Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” (IEH) față de românii din afara granițelor țării.
Participanții la protest și-au exprimat nemulțumirea față de tolerarea de către Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a cheltuirii banului public în mod discreționar de instituția aflată în subordine, Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi”, prin directorul general adjunct Nicolae Brînzea, dar și față de susținerea limitată a proiectelor dedicate românilor din afara granițelor țării.
Aceștia au scandat „Intotero nu uita – Brînzea-i hoț cu voia ta!” și au adus cu ei mături, fărașe și produse de curățat, pentru „a face curățenie generală” în sediul instituției.
„Trebuie să facem curățenie generală. Este inadmisibil ca MRP să fie complice la ceea ce se întâmplă în Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, adică la prejudicierea banului public, prejudicierea fiecărui cetățean al României. Banii nu se duc pentru susținerea românilor de pretutindeni, se duc în alte direcții, iar una este chiar buzunarul directorului general adjunct al IEH Nicolae Brînzea, numit de minister director general delegat, deși avea toate informațiile necesare și sesizările legate de modul în care el a administrat acești bani publici”, a declarat Iulia Modiga, fostă angajată a institutului.
La câteva minute de la începerea protestului, secretarul de stat al MRP, Victor Alexeev, a ieșit să discute cu mulțimea, invitându-i, fără succes, la o discuție privată în interiorul instituției. Acesta i-a asigurat că a luat în calcul propunerile și va lua măsuri, menționând că dumnealui nu este vinovat de situația creată la Institut, că este „o moștenire” din altă guvernare.
„De ce este menținut în funcție Nicolae Brînzea, deși cunoașteți faptul că instanța a decis că și-a mărit ilegal salariul?”, „A fost recuperată diferența dintre salariul legal și cel ilegal?”, „De ce permiteți să fie cheltuiți bani pentru plimbările lui Nicolae Brînzea pe ruta București-Pitești (acasă) și retur, precum și în alte localități ale țării, fără legătură cu proiectele Institutului?”, „Știți că Nicolae Brînzea se judecă cu el însuși, ca reprezentant legal al Institutului în procese? Ce măsuri luați în acest sens?”, „Când îl demiteți? Ce mai așteptați? Vă este frică de Nicolae Brînzea? Cine îl susține de îl mențineți în funcția de director?” – au fost câteva dintre întrebările adresate de protestatari secretarului de stat Victor Alexeev.
Alexeev a explicat că o evaluare a lui Nicolae Brînzea, dar și a celorlalți angajați ai Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” este în curs.
„Sunt director adjunct și mă plimb oriunde vreau cu mașina instituției. Pentru că pot și mă lasă”, „Sunt director adjunct și nu am timp și chef de românii din jurul granițelor, ci numai de cei de la care îmi iese ceva: din Israel, Spania, Italia”, „Sunt director adjunct și îmi stabilesc din pix salariu de 17.000 de lei. Pentru că pot și mă lasă”, „Sunt director adjunct și plătesc mese și protocol, chiar dacă e ilegal. Pentru că pot și mă lasă” au fost mesaje pe pancarte afișate de cei prezenți la flashmob.
Printre protestatari s-au aflat și membri ai Acțiunii 2012, precum și foști angajați ai IEH. De asemenea, la eveniment a fost prezent și liderul mișcării politice România Mare în Europa, George Simion. Toți au cerut demiterea lui Brînzea și recuperarea banilor publici cheltuiți ilegal de către acesta.
Deliciul presei l-au reprezentat doi protestatari care au venit purtând cărți de joc uriașe cu popii, făcând aluzie la situația în care Nicolae Brînzea, alături de ”protejatul” său din Institut, Dan Mirea, și-au luat împreună concedii medicale de peste 90 de zile, concomitent, deși ambii au lucrat în timpul acestor concedii medicale în alte locuri, de exemplu, la bisericile la care sunt preoți.
Dacă nu se va soluționa problema, participanții la flashmob au anunțat următorul protest în data de 16 septembrie, la ora 17,00, în fața Ministerului pentru Românii de Pretutindeni.
Recent, 27 de reprezentanți și asociații ai românilor din comunitățile istorice din Serbia, Bulgaria, Ucraina și din Republica Moldova i-au transmis premierului României, Viorica Dăncilă, o scrisoare deschisă în care cer intervenția de urgență pe marginea situației de la Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni. Aceștia se arată surprinși de faptul că directorul adjunct al instituției, Nicolae Brînzea, și-a mărit considerabil salariul încălcând legea și precizează că și așa, instituția susținea proiectele destinate comunităților istorice românești din jurul granițelor și Balcani cu „mărunțiș”.