Șeful diplomației de la Chișinău, Nicu Popescu, a avut o întrevedere la Moscova cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. Cei doi oficiali speră că relațiile dintre Chișinău și Moscova vor intra într-o fază a normalității, propunându-se și retragerea trupelor rusești de pe teritoriul Republicii Moldova, scrie Radio Chișinău.
La întrevederea pe care a avut-o la Moscova cu omologul său rus, Serghei Lavrov, ministrul de Externe de la Chișinău, Nicu Popescu, a declarat că prezența trupelor ruse în stânga Nistrului contravine statului de neutralitate al Republicii Moldova. Potrivit lui Nicu Popescu, retragerea trupelor ruse este o prioritate de bază pentru Chișinău.
„Republica Moldova contează pe susținerea Federației Ruse în rezolvarea politică viabilă a conflictului transnistrean, respectând suveranitatea și integritatea teritorială a țării. Salutăm disponibilitatea Federației Ruse de a reiniția dialogul referitor la retragerea și reutilizarea munițiilor care se află în localitatea Cobasna.”
În cadrul discuțiilor, cei doi miniștri au vorbit despre relansarea deplină a relațiilor economice şi eliminarea tuturor barierelor existente în raporturile economice moldo-ruse.
La rândul său, ministrul de externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, a vorbit și despre necesitatea păstrării statutului limbii ruse în R. Moldova. Lavrov a cerut să nu existe o politică de discriminare a presei de limba rusă din Republica Moldova.
„Am pus problema privind necesitatea luării măsurilor pentru protecția limbii ruse în Republica Moldova. Colegii noștri au luat în considerare acest fapt, contez pe faptul că acest lucru nu va permite îngustarea artificială a spațiului pentru vorbitorii de limbă rusă și pentru ruși în Republica Moldova”, a precizat acesta.
În 11 septembrie, Nicu Popescu, a efectuat o vizită de lucru în Federația Rusă. În cadrul vizitei, ministrul a avut o întrevedere cu omologul său rus, Serghei Lavrov, dar și cu alți oficiali ruși din Duma de Stat și Consiliul Federației, reprezentanții diasporei moldovenești și societății civile.
După războiul moldo-rus de pe Nistru, Federația Rusă a impus un regim de ocupație în regiunea transnistreană și a transformat teritoriul în bază militară pentru armata sa. Obligațiile internaționale de retragere nu se respectă. Formatele de monitorizare a situației, de genul 5+2, sunt ineficiente și se află sub influența Rusiei.