Republica Moldova și România intenționează să depună un nou dosar comun la UNESCO privind introducerea cămășii cu altiță în patrimoniul cultural imaterial mondial. Cercetătorii de etnografie din Republica Moldova continuă deja de trei ani să documenteze acest element din portul popular, iar abia în anul 2020 ar putea fi depus dosarul spre evaluare la UNESCO, notează Agora.md.
Chiar dacă anterior deputatul de la București, Ionel Palăr, declara că dosarul de includere a iei românești în patrimoniul UNESCO este blocat, autoritățile din Republica Moldova ezită să confirme acest lucru.
„Eu nu aș vrea să folosesc cuvântul blocaj. Eu doar aștept o confirmare a faptului că în scurt timp va avea loc ședința grupurilor de lucru. Noi ne dorim foarte mult acest lucru și știu că și colegii din România își doresc la fel”, susține reprezentantul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Andrei Chistol.
Potrivit lui Chistol, în acest an a avut loc o ședință de lucru la Iași. În cadrul ședinței, Comisiile Naționale pentru salvgardarea patrimoniului imaterial din cele două state au convenit asupra planului de activități de documentare și promovare a cămășii cu altiță, care urmează a fi realizate de fiecare țară în parte. Astfel încât acest dosar să fie depus la UNESCO în anul 2020.
Referitor la bugetul alocat pentru pregătirea acestui dosar, Ministerul Culturii precizează că fiecare țară are cheltuieli separate, nu există un buget comun. Partea bună este că la UNESCO nu se achită nicio taxă.
„La UNESCO nu se achită nimic. Acest dosar se depune în mod gratuit. Nu se plătește nici experților care evaluează acest dosar la UNESCO”, a mai precizat Andrei Chistol.
Susținerea înscrierii cămășii cu altiță, ca piesă reprezentativă a portului tradițional românesc, în Patrimoniul UNESCO, a fost unul dintre subiectele abordate de ministrul pentru românii de pretutindeni, Natalia Intotero în cadrul întrevederii cu ministrul Educației, Culturii și Cercetării de la Chișinău, Monica Babuc.
Dosarul „Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova” este promovat de București și de Chișinău pentru nominalizarea în Lista Reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității.
În decembrie 2017, mărțișorul a fost inclus în lista patrimoniului UNESCO, în cadrul unui dosar multinațional comun, dintre Republica Moldova, România, Bulgaria și Macedonia.