Monumentul are o înălțime de patru metri, este lucrat în piatră și bronz și cântăreşte cinci tone. Sculptura se află lângă vechiul sediu al Procuraturii Generale, acolo unde cândva a fost Biserica „Sfântului Proroc Ilie”. Edificarea acesteia a durat doi ani, iar toate materialele au fost cumpărate din donaţii.
Monumentul are două basoreliefuri din bronz pe care a fost sculptat chipul heraldistului Pavel Gore, înhumat în curtea bisericii și numele preoților care au slujit în decursul ultimilor 200 de ani în acest lăcaș de cult.
Inițiatorii proiectului spun că realizarea monumentului a fost posibilă datorită donaţiilor.
„Monumentul a fost ridicat din donaţii, bronzul a fost donat de un sculptor de la Chişinău, Veaceslav Jiglițichi, iar piatra a fost donată de un sculptor din România. De la jumătate în sus, este biserica în miniatură, au fost respectate în proporţie de 95 la sută toate detaliile vechii biserici”, a spus autorul proiectului, Iulian Rusanovschi.
Schița monumentului a fost proiectată de arhitectul Mihail Andrieș.
„Am preluat, practic, în miniatură turnul clopotniței, cumva am atras altarul spre turn, ca să o pot încadra pe un postament”, a spus arhitectul.
Piatra a fost sculptată de meșterul popular Andrei Răileanu din comuna Șoimeni, județul Cluj Napoca, iar bronzul a fost lucrat de sculptorul Veaceslav Jiglițichi din Chișinău. Biserica Sfântului Ilie avea formă de corabie, tipică vechilor biserici din secolul al XVII-lea.