Ansamblul folcloric „Miorița” de la Casa de Cultură din Boian, regiunea Cernăuți, a sărbătorit împlinirea a 64 de ani de la fondare. Alături de artiștii din Boian, conduși de Maria Basaraba, au evoluat pe scena Casei de Cultură oaspeți din regiunea Cernăuți și din România, informează Agenția de știri BucPress.
„A mai a trecut un an și de acum tradițional a doua zi de hramul satului, când localitatea încă e îmbrăcată în straie de sărbătoare ansamblul folcloric „Miorița” și-a sărbătorit aniversarea. Cu an ce trece roadele muncii ansamblului se tot îmbogățesc scriindu-și o istorie uimitoare și lăsând Boianului o zestre culturală frumoasă”, a declarat Maria Basaraba, coordonatorul ansamblului.
La eveniment au participat ansamblurile „Stejărelul” din Darabani, județul Botoșani, grupul vocal tradițional din cadrul Liceului „Ion Nistor”, Vicovu de Sus, colectivul de dans „Lăcrămioara” din satul Ostrița; solistele satului Boian: Anastasia și Sofia Poclitar, Maria Drobot, solista Maria Dârda din s. Priprutie, colectivul „Zelenciani” din satul Zelena și ansamblul de dansuri „Toporivcianca” din Toporăuți.
La eveniment au fost prezenți Edmond Neagoe – ministru consilier la Consulatul General al României la Cernăuți, Carina Pop, șef a Administrației Raionale de Stat Noua Suliță, reprezentanți ai presei și domeniului culturii din raion, care au încurajat și felicitat organizarea de evenimente culturale din regiune.
De precizat că ansamblul de dans popular al Casei de Cultură din satul Boian, Cernăuți a fost creat în anul 1955. În prezent ansamblul este condus de profesoara Maria Basaraba. Repertoriul ansamblului este autentic, incluzând tradiții și obiceiuri specifice locuitorilor satului Boian.
Satul Boian are circa 4.425 locuitori, preponderent români. A fost moșia strămoșească a lui Ion Neculce, cronicarul istoriei Principatului Moldovei în secolul al XVIII-lea. Conform unei legende locale publicate de profesorul Vasile Bizovi, satul a fost fondat acum 900 de ani într-o poiană de către un pădurar ce se ocupa cu creșterea cirezilor de boi. Poiana s-a extins pe măsură ce codrii au fost defrișați și pe timpul domniei lui Alexandru cel Bun s-a format un sat denumit Marele Boian. În Evul Mediu, drumul comercial care lega orașele Cernăuți și Iași trecea prin sat. Satul este atestat oficial pentru prima dată într-un document din data de 8 aprilie 1528 dat de către Petru Rareș, domnitorul Moldovei.