Pe o porțiune de aproape 60 de kilometri de la vama Albița, spre Vaslui, în interiorul României, poate fi recepționat un post de radio juridic inexistent în Republica Moldova și România – „Sputnik FM–Moldova”. Nu are licență ca post de radio, dar închiriază spațiu de emisie de la stațiile locale din Republica Moldova, folosind jingle-uri cu emblema sonoră „Sputnik”. Face asta de ani de zile fără nicio piedică din partea autorităților Republicii Moldova, notează report.md.
În alte cazuri similare, Consiliul Audiovizualului din Republica Moldova a reacționat rapid. La 2 august 2019, de exemplu, CA al Republicii Moldova a sancționat postul de radio „Univers FM”, pentru utilizarea semnalului sonor al postului de radio „Diaspora FM”.
„Sputnik” apare în rapoartele internaționale, în cele ale Centrului pentru Jurnalism Independent și în studiile Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) din Republica Moldova ca una din cele mai influente instituții propagandistice pro-Kremlin. Promovează masiv și vădit interesele Federației Ruse și alimentează fobii anti-americane, anti-europene și anti-occidentale, susține Simion Ciochină, autorul unei note analitice IPRE. „Sputnik” a apărut ca parte a Agenţiei Internaţionale de Presă „Rossia Segodnea”, fondată în 2013, prin decret prezidenţial, de către Vladimir Putin „cu scopul de a răspândi în străinătate informații despre politica Rusiei”. Președintele francez, Emmanuel Macron, avertiza în 2017 asupra faptului că „Sputnik” și „Russia Today” „se comportă ca niște agenții de influență și propagandă”.
În mediul jurnalistic din România, „Sputnik” este considerat emblema propagandei ruse. Există și în România o platformă on-line „Sputnik”, conectată însă tot la site-ul care deservește redacția mare din Chișinău, unii comentatori ai redacției din România fiind conectați tot la Republica Moldova, provenind din anturajul unor nume sonore ale propagandei ruse.