Pe 19 septembrie, Parlamentul European a adoptat o Rezoluție prin care condamnă în cei mai duri termeni actele de agresiune, crimele împotriva umanității și violarea drepturilor omului comise de regimurile totalitare – nazist și comunist -, subliniind faptul că cel de-al Doilea Război Mondial a fost rezultatul imediat al Pactului Ribbentrop-Molotov. Rezoluția a fost votată cu o majoritate de 535 de europarlamentari din cei 653 prezenți.
Senatorul României, Ion Hadârcă, și-a exprimat opinia cu privire la Rezoluția adoptată de Parlamentul European prin care condamnă crimele împotriva umanității comise de regimurile totalitare. Acesta declară că țările Europei de Est au făcut un pas important înainte în efortul de a iniția un proces de condamnare la scară internațională a comunismului.
„Noi, românii, suferim și astăzi urmările catastrofale ale odiosului Pact. O spunem asta la 30 de ani de la căderea comunismului și la 28 de ani de la colapsul Uniunii Sovietice. Rana a rămas deschis. Ea doare în continuare pentru că părți de teritorii rupte din trupul României trăiesc și în prezent după regulile Pactului dintre Hitler și Stalin. În aceste teritorii, genocidul etnic și de clasă declanșat imediat după impunerea prin agresiune barbară a regimului sovietic de ocupație a continuat după cel de-al Doilea Război Mondial cu genocidul de conștiință identitară, etno-culturală și lingvistică, cu alte cuvinte – cu ETNOCIDUL”, a mai subliniat Hadârcă.
În declarație, senatorul României vorbește despre Rezoluția Parlamentului European, care încurajează statul român să spună lucrurilor pe nume și să aducă la cunoștință întregii lumi marea tragedie din teritoriile românești ocupate de Uniunea Sovietică, începând cu 26 iunie 1940.
„Ocupația sovietic a promovat o politică ostilă, vădit antiromânească în Basarabia și Bucovina de nord. Au fost masacrați reprezentanții de frunte ai societății civile și ai clasei politice, fără deosebire de naționalitate. Unele surse arată că doar între 1940 și 1941 aproximativ 300.000 de români au fost duși, împreună cu familiile lor, în gulaguri ori deportați în Siberia. 57 de mii dintre aceștia au fost uciși. Genocidul antiromânesc a continuat după 1944. Pe toată durata de existență a URSS, circa 2.344.000 de persoane originare din Basarabia, Bucovina de nord și Transnistria au căzut victime ale regimului: arestări, persecuții politice, deportări, condamnări la muncă silnică. 703.000 dintre ei au pierit de mâna călăilor sovietici”, se mai arată în document.
În acest context, Parlamentul European subliniază că „este profund îngrijorat de eforturile depuse de actuala conducere a Rusiei pentru a distorsiona faptele istorice și a încerca să ascundă crimele comise de regimul totalitar sovietic și consideră că acestea reprezintă o componentă periculoasă a războiului informațional purtat împotriva Europei democratice, război care își propune să dezbine Europa”.
„Îngrijorarea Parlamentului European ar trebui să se răsfrângă cu toată puterea și asupra României. Rusia revizionistă exercită în Republica Moldova o presiune dintre cele mai feroce atât pe plan politic și economic, cât i pe cel propagandistic. Scopul ei este menținerea acestui teritoriu care tinde spre integrarea națională și europeană î status-quo-ul Pactului dintre Hitler și Stalin. România va fi în consens cu spiritul Rezoluției Parlamentului European din 19 septembrie, dacă va iniția o evaluare deplină și comprehensivă a victimelor agresiunii regimului sovietic totalitar”, adaugă Ion Hadârcă, senator de Vaslui.
În încheiere, se menționează că îndemnul Parlamentului European este de a nu ne împăca cu rolul de victime și a-i reda poporului român încrederea că nedreptățile istorice nu sunt veșnice și pot fi înlăturate prin rostirea permanentă a Adevărului.