Șeful Misiunii OSCE în Republica Moldova, Claus Neukirch, a declarat într-un interviu pentru MOLDPRES, că la ziua de azi este important conținutul unei soluții politice pe Transnistria, și nu denumirea acestei soluții, notează deschide.md.
„Mandatul Misiunii OSCE care ne-a fost dat nouă în 1992 spune foarte clar – un statut special pentru regiunea transnistreană în cadrul Republicii Moldova întărind suveranitatea, integritate teritorială a Republicii Moldova. Acesta este mandatul cu care putem să lucrăm și aici se exclude ideea de independență pentru Transnistria, dar noi ascultăm și asta deocamdată este poziția lor, este un fapt”, a menționat Neukirch.
Acesta a vorbit despre competențele politice ale regiunii transnistrene în cadrul Republicii Moldova reunificate amintind de cele ale UTA Găgăuzia.
„Ce este un statut special? S-a discutat modelul de federație. Este o opinie publică foarte clară pe malul drept împotriva federației. S-a discutat autonomie în varianta Găgăuzia. Noi ne bazăm pe ideea de statut special și noi trebuie să vedem ce înseamnă asta – care competențe rămân Chișinăului, care competențe revin regiunii transnistrene. Care ar fi implicarea regiunii transnistrene în politica de la Chișinău. De exemplu – bașcanul este membrul Guvernului, sunt și aici niște legături. Aste este un lucru foarte serios care ar trebui să se întâmple. Noi credem, că este foarte important să ne concentrăm pe conținut și nu discutăm cum să numim asta la urma urmei. Important este conținutul, trebuie să fie o reglementare durabilă, care produce un stat care funcționează bine”, a declarat șeful Misiunii OSCE în R. Moldova.
Acesta a mai subliniat că în ultimul an, negociatorii și mediatorii nu au avut posibilitatea să discute întrebările politice.