România și Republica Moldova s-au unit ca să atragă mai mulți turiști internaționali pe cele două maluri de Prut. La Sibiu, unde are loc în aceste zile Forumului Anual Consultativ al Rutelor Culturale Europene, autoritățile de la București și Chișinău prezintă ruta transfrontalieră culturală „Ștefan cel Mare și Sfânt”, informează Rador.
Traseul turistic ,,Voievodul Ștefan cel Mare și Sfânt” străbate peste 2000 de km și traversează obiective istorice care au legătură cu Ștefan cel Mare: 20 în România și 9 în Republica Moldova. Ruta include și alte 80 de atracții turistice din ambele state, care completează traseul spiritual și le oferă turiștilor o experiență diversificată. Turiștii vor putea parcurge în totalitate acest traseu sau vor selecta anumite obiective, în funcție de interese.
Rodica Verbeniuc, Directorul General al Agenției pentru Investiții din Republica Moldova susține că „această inițiativă reprezintă un instrument modern prin care, nu doar protejăm tezaurul istoric și spiritual care ne unește, dar și înscriem țările noastre pe harta turistică a lumii. Conjugarea eforturilor pentru promovare, capitalizarea conectivității aeriene și terestre pe care o posedă statele noastre, extinderea turismului prin diversificarea ofertei culturale sau creșterea contribuției turiștilor pentru serviciile propuse constituie doar câteva elemente prin care putem colabora la sporirea impactului socio-economic în țările noastre.”
Ruta transfrontalieră ,,Voievodul Ștefan cel Mare și Sfânt” a fost anunțată oficial la Târgul de Turism al României, organizat la București în 21 februarie 2019, ca rezultat al Acordului dintre România și Republica Moldova privind colaborarea pentru promovarea turismului, semnat în 22 noiembrie 2018.