Din septembrie 2020, toate școlile cu predarea în limba rusă din Ucraina vor trece la ucraineană, iar cele cu predare în limbile minorităților naționale, inclusiv româna, din 2023, a declarat ministrul Învățământului Ganna Novosad pentru Priamoi TV, notează Libertatea Cuvântului.
„Există încă școli cu limba rusă de predare, dar din septembrie 2020 aceste școli vor trece la ucraineană. Școlile cu predarea în limba minorităților naționale aparținând limbilor Uniunii Europene vor trece la predarea obiectelor în ucraineană începând din septembrie 2023. În ambele cazuri trebuie să ne pregătim pentru aceste schimbări. Cu toate acestea, în școlile unde predarea obiectelor are loc, în general, în limba ucraineană, se va păstra posibilitatea studierii limbii materne și în limba maternă”, a menționat ministrul Ganna Novosad.
Reamintim că la 28 septembrie 2017, în Ucraina a intrat în vigoare noua Lege a Învățământului, care introduce în școli sistemul de douăsprezece clase și extinde utilizarea limbii ucrainene în sfera învățământului. Legea a stârnit un val de critici din partea minorităților naționale, inclusiv din partea etnicilor români, care se tem că școlile românești vor dispărea în timp. Ulterior a fost amână intrarea în vigoare a legii respective. Ucraina a prelungit până în 2023 perioada de tranziție pentru punerea în aplicare a articolului ce interzice predarea în limbile minorităților etnice.
De menționat că potrivit deciziei Curții Constituționale din Ucraina Legea Învățământului corespunde Legii Fundamentale.
Tot mai mulți reprezentanți ai minorității românești din Ucraina susțin că fără o anulare a legislației respective (care poate fi realizată sută la sută, luând în calcul majoritatea pro-prezidențială din Parlamentul Ucrainei), minoritățile naționale, în special românii din Ucraina, riscă să dispară în câțiva ani.
Este mai mult decât necesară inițierea promptă a unor discuții din partea României pentru a găsi o soluție. Cu atât mai mult că liderii celor două state, Volodimir Zelenski și Klaus Iohannis s-au întâlnit recent și au discutat, printre altele, despre Legea Educație din Ucraina. Potrivit Președinției românești (informație neconfirmată de Oficiul Președintelui Ucrainei), „Preşedintele Ucrainei a arătat că înţelege preocupările părţii române şi a transmis asigurări în direcţia identificării unei soluţii la problemele create de adoptarea Legii Educaţiei, astfel încât drepturile persoanelor aparţinând minorităţii române de a învăţa în limba maternă să nu fie afectate”, se menționează într-un comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale de la București.