„R. Moldova va avea în continuare în România cel mai sincer și cel mai angajat partener din regiune și din Uniunea Europeană”. Declarația a fost făcută de Ramona Mănescu, ministrul Afacerilor Externe al României, care se află astăzi într-o vizită oficială la Chișinău, la invitația omologului ei din stânga Prutului, Nicu Popescu.
În cadrul întâlnirii, cele două părți au semnat au semnat o Foaie comună de parcurs între România și R. Moldova, care prevede cooperarea în domenii precum interconectarea energetică, infrastructura de transport, securitate, afaceri interne, finanțe, agricultură, justiție, educație etc.
Ramona Mănescu, ministrul de Externe din România, a specificat că parteneriatul strategic privilegiat între R. Moldova și România „are ca obiectiv prioritar, în special, sprijinul pe care noi îl acordăm și îl considerăm foarte important în parcursul european al R. Moldova, dar și în modernizarea, în consolidarea structurilor statului și în reformele pe care R. Moldova trebuie să le facă”.
Oficialul de la București consideră că toate acestea trebuie să ducă la creșterea bunăstării nivelului de trai al cetățenilor moldoveni. „ Această foaie de parcurs cuprinde agenda europeană a R. Moldova: interconectare energetică, infrastructură de transport, cooperare regională și teritorială, securitate, cooperare în domenil afacerilor interne, cooperare în domeniul finanțelor publice și a fondurilor europene, agricultură, justiție, educație și nu în ultimul rând cooperarea între ministerele pe care le reprezentăm. Și, în acest sens, chiar zilele acestea am avut unii experți de la ministerul de Externe din România, prezenți aici, pentru schimb de experiență și pentru asistență tehnică”, a reiterat Ramona Mănescu.
Referindu-se la gazoductul Iași-Ungheni, ministrul Afacerilor Externe din România a menționat că este un prim proiect în domeniul interconectări energetice. „Astăzi vom vizita un șantier. Este relevant pentru noi, deoarece în primăvara anului 2020, acesta va fi operațional sută la sută. Ne dorim ca acesta să fie începutul unei cooperări pe termen lung în domeniul energetic, care să asigure independența și sustenabilitatea energetică a R. Moldova.”, a spus Mănescu.
La rândul său, Nicu Popescu, ministru Afacerilor Externe din R. Moldova a menționat că „am ajuns într-un moment în care acest parteneriat strategic, trebuie să folosească acea comunitate de istorie, limbă și cultură pentru a accelera construcția unei infrastructuri comune care să ancoreze R. Moldova în spațiul european mai ferm, inclusiv prin construcție de poduri, gazoducte, interconectări în domeniul telecomunicațiilor etc”.
Amintim că oficialul de la București va avea astăzi o întrevedere cu prim-ministrul Republicii Moldova, Maia Sandu.