„Angajamentul României pentru Republica Moldova face deja parte din ADN-ul statului român și va continua cu aceeași intensitate, indiferent de cine este la guvernare sau cine e președinte în România”. Declarația a fost făcută de Ramona Mănescu, ministrul Afacerilor Externe al României în cadrul unei întrvederi cu premierul Maia Sandu.
„România este fermă în a oferi sprijin Republicii Moldova prin implementarea mai multor proiecte de cooperare. Este vorba despre sprijinul ce ţine de infrastructura energetică reciproc avantajoasă, sprijinul politic pentru consolidarea relaţiilor bilaterale, dar şi cel financiar”, a adăugat Ramona Mănescu, care s-a aflat într-o vizită de lucru la Chișinău.
În cadrul întrevederii, oficialii de pe ambele maluri ale Prutului au discutat despre consolidarea relațiilor dintre cele două state și implementarea foii de parcurs privind domeniile prioritare de cooperare România – Republica Moldova. Delegațiile au trecut în revistă principalele proiecte care se află în desfășurare și care urmează să fie realizate în R. Moldova cu sprijinul României.
Premierul și-a exprimat recunoștința pentru susținerea oferită de România și a subliniat importanța dialogului politic activ și cooperarea sectorială vastă, dezvoltate în cadrul Parteneriatului Strategic european. Prim-ministrul a menționat că România este un partener comercial de încredere, iar relațiile comercial-economice au o dinamică pozitivă.
„Apreciem promptitudinea și deschiderea cu care Guvernului României a răspuns la solicitarea Guvernului RM privind suportul pentru a ne realiza obiectivul de aliniere și racordare a țării noastre la standardele și valorile europene prin modernizarea țării, eradicarea corupției și reforma justiției”, a declarat Maia Sandu.
Prim-ministrul Maia Sandu și Ramona Mănescu au apreciat realizarea proiectelor comune de succes, exprimând interesul pentru continuarea acestora în domeniile prioritare: educaţie, cultură, energie, agricultură şi altele.
Totodată, s-a menționat că pentru aprofundarea relaţiilor dintre România și Republica Moldova este necesară urgentarea proiectelor de interconectare pe infrastructura energetică. În acest sens, a fost accentuată importanţa finalizării lucrărilor de construcţie a gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău, planificate pentru perioada aprilie-mai 2020.