Sala Cinematograful „Odeon” a devenit joi neîncăpătoare pentru basarabenii care au venit să vizioneze prima proiecție din cadrul celei de-a cincea ediții a Zilelor Filmelor Românești la Chișinău. Festivalul a debutat cu ecranizarea filmului, „La Gomera” (2019), de Corneliu Porumboiu, prezentat în competiţia Festivalului de la Cannes şi propus de România la Premiile Oscar.
„Deschiderea ediției a V-a a Zilelor Filmului Românesc la Chișinău a fost o reușită: sala era arhiplină, nu au fost locuri nici măcar în picioare! După estimările noastre, au fost prezenți la deschidere peste 500 de spectatori. Mulți au plecat pentru că nu aveau locuri nici în picioare”, a declarat pentru InfoPrut Dumitru Grosei, președintele Alternative Cinema.
Pe lângă cinefili la eveniment au fost prezenți și Daniel Ioniță Ambasadorul României în R. Moldova, Bartłomiej Zdaniuk, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Polone Liliana Niculescu-Onofrei, Ministru al Educației, Culturii și Cercetării, Valeriu Matei, directorul ICR Chișinău și multe alte personalități ale culturii și cinematografiei românești.
Într-o intervenție pentru IPN, Daniel Ioniță, ambasadorului României în Republica Moldova a menționat că filmele care sunt prezentate în cadrul ediției din acest an sunt de o valoare excepțională. „Arta nu are granițe, iar arta de valoare străpunge orice fel de bariere. Este important ca și prin acest fel de evenimente să contribuim la legăturile solide dintre țările noastre”, a adăugat ambasadorul român.
Dumitru Grosei, președintele Alternative Cinema a vorbit deschis despre dificultățile pe care le-a întâlnit în organizarea festivalului. „De obicei, este greu de organizat un eveniment de o asemenea anvergură. Dar anul acesta, a fost foarte interesant din acest punct de vedere, al dificultăților. Până pe ultima sută de metri nu eram siguri că vom avea suficiente resurse financiare. Am avut mari emoții la acest capitol, dar cu ajutorul lui Dumnezeu s-au rezolvat și aceste probleme, în mare parte”, a recunoscut regizorul.
În ciuda problemelor de ordin financiar, organizatorii au reușit să aducă o noutate absolută în acest an. Astfel, Zilele Filmului Românesc au ajuns în alte trei orașe din R. Moldova: la Călărași, la Cahul și la Nisporeni.
Ce filme vor mai fi proiectate
Amintim că evenimentul este organizat de Asociația Cineaștilor Independenți Alternative Cinema din R. Moldova și Casa de producție ROVA FILM din România în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chişinău, Uniunea Cineaştilor din România, Centrul Naţional al Cinematografiei din R. Moldova, și Primăria mun. Chişinău. Festivalul se va desvășura la Chișinău, Călărași, Cahul și Nisporeni.
La 11 octombrie va fi proiectat filmul „Răscoala” la ora 17.00 și „Monștri” la ora 20.00. Sâmbătă, 12 octombrie, iubitorii de film sunt invitați să privească la ora 11.00 o proiecție de scurt metraje din arhiva Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică. La ora 17.00 este planificat să fie prezentat filmul „Doi bărbați pentru o moarte”, la ora 19.00 – „Arestul”, iar la 22.00 – „Nu mă atinge-mă”. Duminică, 13 octombrie, copii sunt chemați de la ora 11.00 să privească „Amintiri din copilărie”. La ora 17.00 va fi proiectat filmul „Alice T”, iar la ora 19.30 va avea loc Gala de închidere și proiecția filmului „Povestea unui pierde-vară”.