Trei bănci din Republica Moldova sunt în curs de a primi finanţare în valoare de 25 milioane de lei (1,3 milioane de euro) din partea Fondului European pentru Europa de Sud-Est, care încearcă astfel să încurajeze finanţările în moneda naţională.
Valeriu Munteanu, prim-viceguvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, care a participat conferinţa „Puterea monedei locale”, organizată în cadrul unei campanii regionale destinate creşterii accesului antreprenorilor la finanţarea în moneda naţională, declarat că EFSE va acorda asistenţă financiară băncilor şi organizaţiilor de creditare nebancare, beneficiarii finali fiind întreprinderile mici şi gospodăriile cu venituri mici.
Potrivit unui comunicat de presă al BNM, campania va dura trei ani, cu o perspectivă de extindere. „Finanţarea băncilor licenţiate din Republica Moldova este în curs de discuţii spre aprobare şi vizează acordarea către trei bănci-partenere a 25 de milioane de lei în următoarele şase luni”, se arată în comunicat.
„Mediul de afaceri local este forţa motrice a oricărei economi. Dacă ne asigurăm că acesta dispune de resursele şi abilităţile necesare pentru dezvoltare, ne aşternem calea pentru mulţi ani înainte”, a subliniat prim-viceguvernatorul BNM.
La eveniment au participat oficiali din Uniunea Europeană şi reprezentanţi de rang înalt de la băncile centrale şi cele comerciale din Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Ucraina şi Republica Moldova, precum şi reprezentanţi ai mediului de afaceri.
Fondul European pentru Europa de Sud-Est (EFSE) a fost înfiinţat de Banca Germană de Dezvoltare în decembrie 2005 cu scopul de a acorda asistenţă financiară pe termen lung întreprinderilor micro, mici şi mijlocii. EFSE şi-a început activitatea în Republica Moldova în 2006.