„Rusia a facilitat o coaliție parlamentară formată din Blocul ACUM şi PSRM ” pentru a-și legitima actorul politic preferat – președintele Republicii Moldova, Igor Dodon” se arată într-o analiză făcută de Nataliya Bugayova, un cercetător din cadrul Institutului pentru studierea războiului.
„Ruşii au reacţionat foarte repede în iunie 2019, atunci când exista un risc sporit de izbucnire a unui conflict militar. Ulterior, şeful statului Igor Dodon a spus că Moldova „nu va mai avea o abordare sistematică anti-rusă” și că el îşi propune să restabilească cooperarea strategică la toate nivelurile cu Rusia” mai adaugă autoarea studiului.
Cercetătoarea Nataliya Bugayova a trecut în revistă și un şir de evenimente, care au avut loc după instaurarea la putere a alianţei ACUM – PSRM, demonstrând astfel prezenţa Rusiei în R. Moldova: Astfel, potrivit sursei „Kremlinul a folosit această apropiere pentru a iniția o serie de angajamente în domeniile militar, politic, economic și informațional”.
Mai mult, în analiză se arată că Moscova a lansat o campanie de informare, incluzând cel puțin zece vizite la nivel înalt în R. Moldova. „Serghei Şoigu, ministrul rus al Apărării, a sugerat un plan de cooperare militară de trei ani între Rusia și Moldova în timpul unei vizite neoficiale pe 24 august – prima dată când un înalt oficial militar rus a vizitat Moldova în ultimii ani.”, mai spune autoarea.
Potrivit cercetătoarei, „Moldova are deja un plan de cooperare militară propus de Rusia”, iar o astfel de dezvoltare a relaţiilor dintre cele două state era imposibilă în urmă cu câteva luni.
„R. Moldova a ridicat interdicția asupra politicienilor moldoveni, care călătoresc în Rusia; Comisia interparlamentară Rusia-Moldova și-a reluat activitatea după o pauză de trei ani; Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Zinaida Greceanîi, a ales Rusia ca destinație a primei sale vizite în străinătate; Companiile moldovenești au semnat cel puțin 11 acorduri cu întreprinderile ruse la 24 septembrie; Kremlinul a fost de acord să scadă prețurile gazelor naturale pentru Moldova; Dodon a discutat despre necesitatea de a elimina interdicția existentă pentru radiodifuzorii ruşi în Moldova.”, sunt doar câteva din acţiunile autorităţilor de la Chişinău, care demonstrează că planul Moscovei este pus în aplicare