Ambasadorul Federației Ruse la București, fostul ambasador la Chișinău, Valeri Kuzmin, a fost întrebat în cadrul unui interviu pentru presa din România cum vede Rusia eventuala Unire a Republicii Moldova cu România. Kuzmin a răspuns că această întrebare trebuie pusă locuitorilor Republicii Moldova care ar fi împotriva Unirii, iar Rusia se bazează în relația cu Republica Moldova reieșind din acordul ruso-moldav din 2000, scrie deschide.md.
„Nu este important care este poziția Rusiei. Este mai important care este atitudinea locuitorilor din Republica Moldova față de această chestiune. Din câte știu, și în R. Moldova, doar o minoritate și-ar dori o asemenea unire. Nu este treaba noastră. În ceea ce privește poziția Rusiei, aceasta este formulată în acordul oficial care a fost semnat cu R. Moldova înainte decât cu România. Rusia s-a exprimat în acel acord privind recunoașterea suveranității, statutului neutru, integritatea teritorială în cadrul granițelor din decembrie 1990, când încă RM făcea parte din URSS”, a spus Valeri Kuzmin.
Amintim că potrivit sondajului IMAS, numărul cetățenilor Republicii Moldova care optează pentru Unire a crescut la 30%.
Circa o treime din cetățenii Republicii Moldova sunt deciși să voteze Unirea cu România. Datele au fost prezentate de către compania IMAS în cadrul unui studiu sociologic.
Astfel, 30% ar vota pentru Unirea Republicii Moldova cu România, în timp ce numărul persoanelor care ar vota împotrivă a scăzut până la 60%.
3% nu ar participa la plebiscit, iar 6% sunt indeciși.
Totodată, 58% dintre cetățeni ar vota pentru aderarea la UE, pe când 51% – aderarea la Uniunea Eurasiatică.
La fel, 22% ar vota pentru aderarea la NATO.