Ambasada României la Chișinău reamintește condițiile de vot la alegerile prezidențiale din luna noiembrie pentru cetățenii români din Republica Moldova.
Primul tur de scrutin va avea loc în zilele de votare 8, 9, 10 noiembrie, iar al doilea – 22, 23 şi 24 noiembrie.
Cetățenii români care se află în Republica Moldova, indiferent de motivul prezenței acestora pe teritoriul țării (domiciliu, reședință, turism etc.) pot vota la orice secție de votare organizată în R. Moldova, prin înregistrarea în listele electorale suplimentare.
În Republica Moldova, votarea va avea loc timp de trei zile:
vineri – votarea începe la ora locală 12,00 şi se încheie la ora locală 21,00;
sâmbătă – votarea începe la ora locală 7,00 şi se încheie la ora locală 21,00;
duminică – votarea începe la ora locală 7,00 şi se încheie la ora locală 21,00.
Alegătorii care la ora 21,00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot, pot să îşi exercite dreptul de vot până cel mult la ora 23,59.
Ambasada României la Chișinău amintește și despre actele de identitate în baza cărora se votează în străinătate: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar; în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar.
Paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetăţenii români care votează în străinătate sau de cetăţenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România.
Actul de identitate trebuie să fie valabil în ziua votării.
Conform legii, Președintele României se alege prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat și este declarat ales candidatul care a întrunit, în primul tur de scrutin, majoritatea de voturi ale alegătorilor înscriși în listele electorale permanente.
În cazul în care niciunul dintre candidați nu a întrunit majoritatea prevăzută mai sus, se organizează al doilea tur de scrutin, la care participă numai primii doi candidați stabiliți în ordinea numărului de voturi obținute în primul tur. Este declarat ales candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate. Menționăm faptul că alegătorul are dreptul la un singur vot, în fiecare tur de scrutin organizat pentru alegerea Președintelui României și poate vota prin corespondență sau la secția de votare.