În contextul creării unui noi Guvern care ia în calcul desființarea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, am aflat ce cred deputații care au semnat moțiunea de cenzură pe marginea acestui subiect și dacă vor sprijini prin vot un Executiv în care nu se va regăsi acest minister.
„Eu voi sprijini un guvern, dar sunt unul dintre cei care am afirmat foarte clar că vreau ca acest Minister al Românilor de Pretutindeni să continue. Cred că acest minister trebuie, însă, viabilizat, trebuie să fie dotat cu un buget mai consistent decât a avut până acum. Cred, de asemenea, că trebuie să fie compus din oameni competenți și care să fie în sprijinul românilor de pretutindeni, nu cum s-a întâmplat, din păcate, în această guvernare a PSD. Cred că trebuie dată mai multă importanță și chiar separate cele trei tematici mai bine, și anume românii care sunt din diaspora economică, românii care sunt în comunitățile istorice și încă un departament special pentru R. Moldova, pentru că toate aceste problematici sunt distincte. Și ca urmare, cred că la numărul mare de români aflați în afara granițelor este important să avem în continuare acest minister și să separăm aceste problematici care sunt diferite, eventual câte un secretar de stat la fiecare.
Acest minister poate să funcționeze eventual sub un nou nume, Ministerul pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, Ministerul Românilor de Pretutindeni și pentru Relația cu Republica Moldova.
Eu voi vota pentru viitorul guvern, dar voi face tot ceea ce ține de mine pentru a convinge colegii de faptul că avem nevoie de acest minister și de faptul că el nu trebuie desființat” – Matei-Adrian Dobrovie, deputat PNL, membru al Comisiei pentru românii din afara granițelor, în cadrul Camerei Deputaților.
„Părerea mea este că modul în care a funcționat Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a fost jalnic, practic a avut un buget de departament și atribuții de departament. Singura noutate pe care a adus-o: cei peste 75% din angajați, care au fost angajați pe pile și relații. Acest minister, practic, a fost înființat de mine în 1999 ca Departament pentru Românii de Pretutindeni. Noi am vrut să facem o organizație/instituție care să conteze. Dar modul în care au făcut-o cei de la PSD a fost jalnic, eu zic că este mai important să avem un Guvern pentru românii de pretutindeni. Practic, problemele lor să fie soluționate la nivelul fiecărui minister.
Nu trebuie să facem din Ministerul pentru Românii de Pretutindeni o agenție de turism. Când am funcționat ca departament în subordinea primului ministru în 1999 și când aproape nimeni nu vorbea de românii de pretutindeni, acum brusc toată lumea cunoaște subiectul, am făcut o treabă extraordinară și am avut numai 10 angajați. Ideea este să facem treabă pentru ei, nu trebuie neapărat să creăm o instituție care să nu facă altceva decât să dea niște bonusuri unor persoane aduse politic.
Nu contează că se numește minister, agenție sau departament, contează să facă ceva pentru românii din afară. Ce a făcut Ministerul pentru Românii de Pretutindeni pentru românii din Valea Timocului sau pentru aromânii din Peninsula Balcanică? Vă spun eu, nimic. Nu contează cum se numește, contează ce face pentru oameni.” – Viorel Badea, senator și președinte PNL Diaspora, membru al Comisiei pentru comunitățile de români din afara țării din Senatul României.
„Eu voi vota acest guvern, dar nemulțumirea mea rămâne și o să o spun întotdeauna și public și oficial și privat – faptul că Ministerul pentru Românii de Pretutindeni joacă un rol esențial în păstrarea identității comunităților istorice românești și în ceea ce înseamnă păstrarea legăturii cu Țara și motivarea acestora de a rămâne atașați la România din toate punctele de vedere a românilor care au plecat peste hotare în ultimii 30 de ani. E un minister care are roluri multiple și care privește chestiuni care țin de identitatea națională, cât și lucruri care țin de prioritățile strategice ale dezvoltării economico-sociale ale României și ceea ce ne interesează pe toți – ca românii care au plecat din țara lor să se întoarcă acasă.
Să ne gândim totuși că avem 10 milioane de români în afara granițelor și ar trebui să reprezinte o prioritate esențială pentru oricare guvern. Sunt complet împotriva desființării acestui minister și știu că nu este o soluție mutarea sa la Ministerul de Externe. Ministerul de Externe gestionează politica României în raport cu alte națiuni, cu alte entități statale externe României, or românii de pretutindeni sunt tot români, fac parte din ceea ce înseamnă națiunea română și relația cu ei nu este și nu poate fi niciodată aceeași pe care o ai cu un stat străin sau cu un popor străin, pentru că din toate punctele de vedere acolo vorbim de alți parametri, de alt mod de raportare în ceea ce privește dinamica politicii internaționale. Voi vota acest guvern, dar sunt împotriva desființării acestui minister, o consider o mare greșeală și sper să se revină asupra ei într-un timp cât mai scurt de acum încolo.” – Daniel Gheorghe, deputat PNL, membru al Comisiei comune pentru integrare europeană dintre Parlamentul României și Parlamentul Republicii Moldova.