Congresul Românilor din Serbia a adresat o cerere autorităților României, printre care Iohannis, Barna, Orban, Dăncilă sau Ponta, pentru a-și exprima îngrijorarea față de desființarea Ministerului de Pretutindeni și a cere tratarea cu maximă seriozitate a situației românilor din comunitățile istorice, care de-a lungul timpului au fost uitați de Țara Mamă.
Redăm integral adresarea:
„Domnului Klaus Iohannis Președintele României
Domnului Ludovic Orban Primul-ministru desemnat și președintele Partidului Național Liberal
Domnului Dan Barna Președintele Uniunii Salvați România
Doamnei Viorica Dăncilă Președintele Partidului Social Democrat
Domnului Victor Ponta Președintele partidului Pro România
Domnului Călin Popescu-Tăriceanu Președintele partidului Alianța Liberalilor și Democraților
Domnului Eugen Tomac Președintele Partidului Mișcarea Populară
Domnului Kelemen Hunor Presedintele Uniunii Democrate Maghiare din România
Domnului Varujan Pampuccian Liderul grupului minorităților naționale din Parlamentul României
Noi, reprezentanții asociațiilor nonguvernamentale şi partidelor româneşti unite în Congresul Românilor din Serbia, susţinute de Vicariatul Ortodox Român al Timocului, ne adresăm domniilor voastre cu rugămintea de a lua în considerare cu maximă seriozitate situaţia românilor din comunităţile istorice, inclusiv pe noi Românii/Vlahi de la sud de Dunăre (Valea Timocului), care de-a lungul timpului au fost uitaţi de Ţara Mamă, România.
Înainte de a forma noul Guvern, trebuie luată în considerare Constituţia României care prevede că „Statul sprijină întărirea legăturilor cu românii din afara frontierelor ţării şi acţionează pentru păstrarea, dezvoltarea şi exprimarea identităţii lor etnice, culturale, lingvistice şi religioase, cu respectarea legislaţiei statului ai cărui cetăţeni sunt“. De a punea în practică cele prevazute în Constituţia României, trebuie consolidate instituţiile ţării care se ocupă cu Românii de pretutindeni. În primul rând Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, pentru care propunem trei secretariate:
- a) Secretariatul de stat pentru comunităţile istorice
- b) Secretariatul de stat pentru Basarabia
- c) Secretariatul de stat pentru diasporă
Acest Minister a fost dorinţa şi tema de lucru măi multor întâlniri, conferinţe, simpozioane, etc., a românilor din afara ţării. Guvernul precedent a reuşit să împlinească această dorinţă a noastră, numai într-un mod nesemnificativ, pentru că nici prin interesul conducerii, nici prin fondurile acordate (care au fost aproape nimic), nu au dus măi departe de cele reuşite în anii din urmă de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, când se aflau acolo oameni cu dragoste de neam.
Ne acordăm speranţa că România are o poziţie bună şi capacitatea de a forma o Instituţie puternică care va fi în stare se rezolve probleme grave a românilor precum cele din comunităţile istorice, aşa şi din întreaga lume.
Cu aleasă considerație,
Congresul Românilor din Serbia:
Protopopiatul Ortodox Român al Daciei Ripensis
Partidul Neamului Românesc Grupul intelectual român
Asociația pentru cultură a românilor-vlahilor din Serbia – „Ariadnae Filum“
Societatea românilor-vlahilor „TRAIAN“
Asociația Femeilor Ortodoxe „Sf. Maxima“
Mișcarea Europeana românilor Perspective tradiționale inovative din Valea Timocului
Comitetul pentru Drepturile Omului Nigotin
Societatea cultural-artistic „Lubnița“
Grupul studenților timoceni în România”