„Republica Moldova trebuie să fie alături de România în Uniunea Europeană și nu unirea este soluția optima”. Declarația a fost făcută de Kelemen Hunor, candidatul UDMR la președinția României în cadrul unui interviu pentru Hotnews.
Mai mult, el nu vede de ce vecinii de peste Prut ar vrea să renunțe la statalitate pentru a fi doar patru-cinci județe din România.
„Eu cred că soarta României și soarta Republicii Moldova, soarta comună, este în Uniunea Europeană și nu prin unificare. Eu înțeleg, sentimental, dar am o grămadă de întrebări. Am discutat noi cu partenerii noștri că intorduce un conflict înghețat în NATO sau UE? De ce ar renunța Republica Moldova la statalitate ca să devină patru-cinci județe în estul României? Și să vină la București și să ceară sprijin? Atunci și structura statală se pune în discuție”, a declarat Kelemen Hunor.
Liderul UDMR a cerut ca acest subiect să nu fie discutat doar sentimental, ci să se facă o analiză politică responsabilă care să arate care sunt consencințele unui astfel de demers.
„Ok, putem discuta, dar sunt multe, multe lucruri la care trebuie să dai un răspuns dacă ești politic repsonsabil, nu să arunci doar „Unirea”. Sentimental, înțeleg, e frumos. Dar ceea ce urmează, care sunt consecințele – dacă nu discutăm înseamnă că nu suntem sinceri, nu suntem pregătiți sau nu suntem responsabili”, este de părere sursa.
Potrivit lui Kelemen Hunor o astfel de „aventură” politică, economică și de securitate națională trebuie discutată foarte serios și cu partenerii țării noastre, subliniind că dinspre Rusia nu poate veni nimic bun într-un asemenea conflict.
Eu nu sunt convins că în momentul acesta noi suntem pregătiți, că Republica Moldova este pregătită sau că partenerii noștri sunt pregătiți pentru un conflict cu Rusia. Dinspre Rusia niciodată nu a venit spre noi nici libertate, nici prosperitate, nici securitate. Suntem pe perfieria UE, suntem la periferia NATO – orice mișcare din partea noastră are consecințe și în alte parte”, spune candidatul UDRM la prezidențiale.
Președimtele UDMR mai crede că România ar trebui să-și asume o rol mai activ în ceea ce privește susținerea Republicii Moldova și a statelor din Balcani, ca acestea să intre în Uniunea European.
„Noi ar trebui să fim și în zona Republicii Moldova, și spre Balcanii de Vest un promotor al integrării în Uniunea Europeană al acestor țări, indiferent dacă vorbim de Macedonia de Nord, de Albania sau de Republica Moldova. Să-i ajutăm să fie pregătiți pentru aderare mult mai bine decât am fost noi. Este în interesul nostru și al UE să fie această parte din Europa în piața internă UE și în structurile Uniunii Europene. Dacă nu, această zonă devine o zonă permanent instabilă, și din punct de vedere economic, și din punct de vedere politic” a avertizat Kelemen Hunor.