Într-o conferință de presă susținută la IPN, membrii mai multor organizații și partide politice au inițiat un apel public împotriva demersului anunțat de Igor Dodon de a închide Muzeul ocupației sovietice.
„Ne adresăm Maiei Sandu să interzică ministrului apărării, subalternul ei, lichidarea Muzeului ocupației sovietice. Ne adresăm ofițerilor din preajma lui Igor Dodon, în special lui Victor Gaiciuk, pentru că este doctor în științe istorice, cu rugămintea de a-l convinge pe Dodon să își retragă ordinul de închidere a muzeului”, a declarat Anatol Petrencu, președintele organizației INIS „ProMemoria”. Potrivit acestuia, muzeul este un loc de reculegere pentru miile de oameni care au avut de suferit în urma ocupației sovietice.
Valentina Sturza, șefa Asociației foștilor deportați și deținuți politici, a declarat că, prin intenția de închide Muzeul ocupației sovietice, Igor Dodon vrea să șteargă urmele suferinței pe nedrept a basarabenilor.
„Asociația noastră critică dur decizia domnului Dodon și eu sper că indignările noastre îl vor face pe președinte să se gândească, inclusiv la copii și nepoți, care trebuie să știe ce a făcut tortura sovietică în Basarabia”, a punctat aceasta.
Președintele Partidului Democrația Acasă, Vasile Costiuc, a menționat că închiderea muzeului face parte dintr-o politică clară de deznaționalizare a românilor din Basarabia.
„Numai cuvântul ocupație sovietică le stârnește nemulțumirea. Ei nu vor să accepte că am fost ocupați de sovietici”, a subliniat președintele PDA.
Vasile Costiuc a îndemnat ca și alte partide și organizații, dar și persoane fizice, indiferent de opțiunea politică, să adere la apelul public făcut împotriva lichidării muzeului și să semneze declarația de protest. „Dacă va fi nevoie, vom apăra cu forța muzeul”, a spus acesta.
Intenția de închidere a Muzeului ocupației sovietice a fost calificată ca înaltă trădare națională de către Anatol Caraman, președintele Asociației veteranilor de război 1992 „Tiras-Tighina”. „Cum poți să mergi împotriva a ceea ce aparține acestui stat, Republica Moldova?”, a întrebat Caraman.
După ședința de ieri a Guvernului, Maia Sandu a declarat că nu crede că decizia privind închiderea muzeului poate fi luată de către Igor Dodon.
„Nu cred că este decizia dânsului și nici nu am văzut această declarație. Nici nu pot să comentez, dar sunt alte instituții publice care sunt responsabile și a căror decizie contează pentru muzee”, a spus Sandu.
Amintim că președintele Igor Dodon a declarat că intenționează să închidă Muzeul Ocupației Sovietice, inaugurat în 2015 la Chișinău în incinta Casei Armatei, iar în loc să facă „un muzeu de istorie normal, bun, frumos”, în care să se regăsească și cadoul ministrului Apărării de la Moscova, Serghei Șoigu, făcut pe 24 august curent, când a vizitat R. Moldova.