Medicul Alexei Păluță s-a stabilit la București în 1994, unde a dezvoltat o afacere prosperă, deschizând o clinică privată. El a fondat o asociație de binefacere „Tighina”, în memoria tinerilor care au fost uciși în războiul din 1992, la Tighina, scrie Radio Chișinău.
„Regimul separatist de la Tiraspol supraviețuiește, se dezvoltă în continuare numai și numai cu ajutorul Chișinăului. Contrabanda, spălătoria de bani din Chișinău și spălătoria de bani din Tiraspol se împacă foarte bine. Este o facere, atât. E doar business. Guvernările de la Chișinău, ascultând Moscova care spune că Transnistria e partea voastră fiți buni și plătiți-le gazele, în jur de 6 miliarde au datorii separatiștii la gaze, cumpără curent electric de la separatiști. Cum să înțelegi? N-ai cum să înțelegi decât printr-un singur fapt – este doar o afacere.
Cei care spun că R. Moldova are șansa să se dezvolte ca stat independent mint. Ei trebuie să se întrebe ce face un cetățean când are o boală gravă și merge la spital în R. Moldova – medicamente nu sunt, sau sunt de o calitate proastă. În Republica Moldova dacă te duci într-un spital și n-ai bani – mori, mă refer la cazurile grave. Ca stat independent, R. Moldova poate să se dezvolte doar după o rețetă sovietică socialistă. De acolo ne vine independența – din 1924, de la RASSM, cu capitala la Balta. A fost un furt în stil banditesc.
Dacă e să răspundem la întrebarea ce ai de pierdut cu hotarul de la Prut – cei care au cetățenie română și au probleme serioase de sănătate, mai ales mă refer strict la cancer, foarte mulți se tratează în România. Nu că medicii de aici nu ar avea competențe și nu ar fi capabili să trateze – ei nu au cu ce. Dar nu au din simplu motiv că toate domeniile sunt monopolizate, împărțite pe fracțiuni, strict pe linie de partid, și nu au cum efectiv, nu intră unul pe piață fără acordul cuiva. Uitați-vă cum merge ancheta furtului miliardului. Nu s-a furat doar un miliard. Un miliard s-a descoperit. Se fură mai departe. Nimeni nu va sta la pușcărie. Cei care au furat vor fura în continuare”, declară acesta.
Asociația Tighina a transportat un lot de carte românească Liceului Evrica de la Râbnița, în cadrul acțiunii „Cartea care ne unește” – proiect inițiat de TVR pentru a colecta carte româneasca pentru Basarabia.
Din 1990, de când a fost deschis hotarul între frați, din Romania au fost aduse în Republica Moldova tone de carte, mii de titluri de carte ale scriitorilor români consacrați. Astfel s-a creat și completat fondurile de carte ale bibliotecilor publice și ale instituțiilor de învățământ din RM.
„În aceiaşi limbă – cartea care ne uneşte – Din Basarabia, cu drag!” – sub acest generic vor fi inaugurate standuri permanente de carte la Biblioteca Metropolitană Mihail Sadoveanu din Bucureşti (str. Tache Ionescu, nr.4, sec.1), în ziua de 1 decembrie – Ziua Naţională a României şi la Biblioteca Centrală Universitara „Carol I” (str. Boteanu nr.1), în ziua de 15 ianuarie – Ziua Culturii Naţionale.
Asociația face apel către autorii şi editurile din Chişinău de a contribui printr-o donaţie de carte la realizarea acestui proiect (câte 2 exemplare/titlu, pentru cărţile editate în limba română, după 1989). Amenajarea unui stand permanent de carte în 2 dintre cele mai prestigioase instituţii de cultură din România va contribui la conectarea directă a cititorilor din ţară la producţia literară din Basarabia, editată pe parcursul celor 30 de ani de scriere în grafia latină.
Donaţiile de carte pot fi făcute la Bucureşti, în cadrul Tărgului de carte Gaudeamus (20-24 noiembrie 2019, Romexpo, pavilion B2), standul de carte Eurodidactica, (persoana de contact Rodica Ursu, tel. 0745077755), la Asociaţia Tighina, Calea Văcăreşti nr.252-254, (persoana de contact Alexei Paluţă, tel.0721182367) și la Chişinău, sediul TVR Moldova, str. Alexei Sciusev, nr.31, (persoană de contact Nicolae Mocanu, tel. 069784876).