Membrii Ansamblului folcloric „Ghiocelul” de la Casa de Cultură din Vancicăuți, regiunea Cernăuți, condus de profesorul Vladimir Rață, au plecat pentru a doua oară la Bacău, în România, unde, la inițiativa Asociației Culturale „Ca la noi”, a avut loc ediția a VI-a a Festivalului de folclor „Zestrea”.
Potrivit Valea Prutului, evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Consiliul Județean Bacău, iar artizanul acestei mari sărbători a fost, ca la fiecare ediție, Camelia Roşu, managerul asociației sus menționate.
Manifestarea tradițiilor și a obiceiurilor românești a început cu o slujbă religioasă de pomenire a rapsozilor populari și a personalităților băcăuane care au influențat cultura tradițională și arta populară băcăuană, desfășurată la biserica Sf. Nicolae.
Conform programului, imediat după ceremonia religioasă s-a desfășurat parada ansamblurilor folclorice, cu prezentarea marelui voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt călare pe cal (venit de la Vicovu de Sus – Suceava), care avea în spate oștenii de nădejde, ansambluri populare, artiști și poporul care a venit să-l vadă și să-l urmeze până la Teatrului de Vară „Radu Beligan”.
Cu o sală plină a început spectacolul muzical-coregrafic. În fața publicului, pe lângă Ansamblul „Ghiocelul” din Vancicăuți, au evoluat zeci de formații, ansambluri de copii, tineri și maturi, din județele Bacău, Suceava, Neamț, Iași și Botoşani, iar printre soliști s-au numărat interpreții Maria Şalaru, George Cojocorescu, Natalia Camelia Proţiuc (Cernăuţi), Vasile Olaru (Chişinău), Otilia Purcaru, Claudia Tamaş, Diana Sârbu, Oana Creţu şi mulţi alţii.
Spectacolul s-a încheiat cu evoluarea lui Mihai Trăistariu, care a fost invitatul special al acestei ediții. Scopul proiectului cu tema „Personalități băcăuane ce au influențat tradițiile locale și rolul lor în formarea conceptului de viață al tinerilor de astăzi” a fost acela de a evidenția continuitatea folclorului muzical – coregrafic în Ținutul Bacăului şi în tot spaţiul românesc, ca expresie a moștenirii şi păstrării valorilor incontestabile ale neamului nostru.
De menționat că delegația din comuna Vancicăuți-Costiceni-Cerlena a fost însoțită de consilierul local Eduard Ogranovici, activistul Alexandru Muntean, profesoara Aurelia Ceban și administratorul bogului Valea Prutului, Sergiu Barbuța.
Vezi Galeria: