Din luna mai 2009 până în prezent, peste 2,1 milioane de cetățeni ai Republicii Moldova au călătorit în Uniunea Europeană fără vize, potrivit Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE).
Regimul de călătorii fără viză în UE este unul dintre rezultatele-cheie a cooperării dintre UE și R. Moldova de la lansarea Parteneriatului Estic în luna mai 2009. Până în prezent, peste 2.1 milioane de cetățeni ai Moldovei (mai mult de 60% din populație) au călătorit în UE fără vize, se arată în document.
Republica Moldova continuă să respecte cerințele pentru călătorii fără viză în UE: documentele eliberate de către organele de stat respectă rigorile standardelor de securitate ale Organizației Internaționale a Aviației Civile (ICAO). Numărul de solicitări de azil din partea cetățenilor R. Moldova către statele UE s-a majorat de la 480 în 2014 până la 3,835 în 2018. Totuși, acest număr este unul relativ mic. În continuare are loc implementarea acordului de readmisie cu UE. În general, Guvernul Republicii Moldova a respectat cererile de readmisie a cetățenilor R. Moldova și a cetățenilor din țările terțe.
Totuși, anumite aspecte rămân a fi problematice. De exemplu, rămân în continuare a fi necesare acțiuni politice importante pentru reducerea riscurilor spălării de bani. Mai concret, jurisdicțiilor off-shore trebuie să li-se îngrădească accesul la anumite categorii de tranzacții (inclusiv privatizări, achiziții publice, concesiuni și parteneriate public-private), monitorizarea tranzacțiilor suspecte trebuie să devină mai strictă, iar mecanismele de înghețare și sechestrare a fondurilor ilicite trebuie îmbunătățite. Datele adiționale de peste hotare sunt indispensabile pentru identificarea activelor reale ale demnitarilor, dar și pentru investigarea sursei acestora. Aceasta va permite publicului din R. Moldova să tragă la răspundere demnitarii și funcționarii publici în cazul în care învinuirile aduse se dovedesc a fi întemeiate, astfel reducând riscurile de activitate criminală sau de corupție, se mai arată în documentul IPRE.