Daniel Ioniță, ambasadorul României la Chișinău a anunțat astăzi, într-o conferință de presă, că în R. Moldova vor fi deschise 37 de secții de votare pentru alegerile prezidențiale de peste Prut de la 10 noiembrie. De asemenea, diplomatului român a menționat că anul acesta, desfășurarea alegerillor prezidențiale din România vine cu câteva noutăți procedurale.
Astfel, din cele 37 de secții, 12 vor fi deschise în orașul Chișinău, una la Durlești. două secții de vot vor funcționa la Bălți, iar 22 în alte localități ale R. Moldova . La ultimul scrutin au fost deschise 36 de secții, iar a 37-a va fi deschisă la Strășeni, urmare a solicitării unui număr mai mare de 100 de cetățeni, a precizat diplomatul.
De asemenea, Daniel Ioniță a precizat că în acest an, pentru prima dată, votul în străinătate se derulează pe durata a trei zile. Respectiv, vineri, votarea începe la ora 12:00 şi se încheie la ora 21:00, sâmbătă cetățenii români își vor putea exercita dreptul la vot începând cu ora 7:00 până la 21:00, iar duminică alegătorii vor putea vota între orele 7:00 – 21:00.
Ambasadorul României în Republica Moldova a specificat că alegătorii care la ora 21:00 se vor afla la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se vor afla la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot, își vor putea exercita dreptul de vot până cel mult la ora 23:59.
„Cetățenii români pot vota prin corespondență sau la secția de votare, iar cetățenii români care se află pe terotiriul Republicii Moldova, indiferent de motivul prezenței lor pe teritoriul țării vor putea vota la orice secție de votare organizată în Republica Moldova, prin înregistrarea în listele electorale suplimentare. Cei care au ales să voteze prin corespondență, foarte puțini cetățeni ai Republicii Moldova, data limită pentru care pot să depună la poștă aceste plicuri este 7 noiembrie. Doar 25 de cetățeni au optat pentru această variantă de votare”, a adăugat sursa.
Actele necesare de care vor avea nevoie cetățenii români pentru a-și exercita dreptul la vot sunt următoarele: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar; încazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar.
„Paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetăţenii români care votează în străinătate sau de cetăţenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România”, a explicat Daniel Ioniță.
Pentru primul tur de scrutin se va putea vota în zilele de 8, 9, 10 noiembrie 2019, iar pentru al doilea tur de scrutin, dacă va fi cazul, în zilele de votare 22, 23 şi 24 noiembrie 2019.
Amintim că la alegeri europarlamentare din România, în R. Moldova au fost deschise 36 de secții de votare, fiind înregistrat un număr record de participanți la vot de aproximativ 67 de mii de personae.