Astăzi, în 384 localități din R. Moldova are loc turul doi al alegerilor locale generale.
Bătălia decisivă se dă în mun. Chișinău, acolo unde socialistul Ion Ceban și Andrei Năstase, candidatul Blocului ACUM, luptă pentru fotoliu de primar. Astfel, locuitorii Chişinăului sunt așteptați la cele 307 urne de vot deschise în municipiu între orele 7:00 – 21:00, pentru a alege candidatul, care merită să îi reprezinte.
Alte 735 de secții de votare sunt deschise în celelate 383 de localități din R. Moldova, unde nu a fost ales primarul din primul tur al alegerilor locale care s-au desfășurat la 20 octombrie 2019. Pentru suplinirea celor 384 de mandate de primar candidează 768 de persoane. 589 dintre candidați sunt bărbați și 179 sunt femei. Cel mai tânăr dintre candidați are 25 de ani, iar cei mai în vârstă au câte 72 și, respectiv, 74 de ani. Din totalul candidaților la funcția de primar 85 sunt independenți, iar 683 reprezintă o formațiune politică.
Potrivit Comisiei Electorale Centrale, 180 de candidaţi sunt din partea Partidului Socialiştilor. Alţi 175 sunt reprezentanţi ai PDM. Blocul Electoral „ACUM Platforma DA și PAS” are 167 de candidaţi în turul doi al alegerilor locale, Partidul Liberal Democrat se poate alege cu 45 de primării, iar Partidul Politic „Șor”, are 38 de candidaţi. Formaţiunea Partidul Nostru luptă pentru şefia primăriilor din 20 de localităţi. Comunisții au 16 candidaţi, iar Partidul „Uniunea Salvaţi Basarabia” are 10. Din partea Partidului Unităţii Naţionale candidează nouă reprezentanţi. Partidul Popular European are opt candidaţi.
Partidele „Democraţia Acasă” şi „Verde Ecologist” au câte trei concurenţi, iar Partidul „Voinţa Poporului” şi PL au câte doi reprezentanţi.
Câte un candidat are Mişcarea Profesionisților „Speranţa –Nadejda” , Mişcarea Social-Politică „Forța Nouă”, Partidul Acțiunea Democratică şi Partidul Popular Românesc.
În listele electorale de bază sunt înscriși circa 1, 6 mln. cetățeni cu drept de vot, dintre care peste 630 de mii sunt arondați secțiilor de votare din municipiul Chișinău. Actele în baza cărora pot să-și exercite dreptul la vot sunt următoarele: buletinul de identitate al cetățeanului Republicii Moldova, buletinul de identitate provizoriu. Pentru scrutinul de astăzi au fost tipărite circa 1,7 mln. buletine de vot.
Potrivit Codului Electoral, după cel de-al doilea tur de scrutin se va considera ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi, indiferent de numărul alegătorilor care au participat la alegeri.
În cazul în care vor acumula un număr egal de voturi, se va considera câştigător cel care a obţinut mai multe voturi în primul tur de scrutin. În 514 localităţi, primarii au fost aleşi din primul tur.