Dorin Popescu, președinte al asociației Casa Mării Negre, a făcut un bilanț despre marile ambiții regionale ale României, de a susține parcursul european al R. Moldova și al Balcanilor de Vest, care au devenit aproape istorie, în opinia sa.
Redăm o parte din articol, apărut în Ziare.com.
„În raport cu R. Moldova, cartoful fierbinte și totodată hârtia de turnesol a politicii noastre externe, nu ne-am creat de facto o relație de parteneriat strategic multivectorial și nu avem o viziune sistemică de manageriere a raporturilor cu Chișinăul, rezumându-ne ipocrit și iresponsabil la marota de a nu recunoaște că R. Moldova este o prioritate specifică permanentă a politicii noastre externe. Fie și în condițiile în care obiectivele noastre față de R. Moldova s-ar rezuma la sprijinirea parcursului european al acesteia (ca și cum în raport cu R. Moldova Bucureștiul ar putea avea aceeași abordare ca și Portugalia, de exemplu), evoluțiile de la Chișinău confirmă că acest obiectiv al politicii noastre externe (și deopotrivă al Bruxellesului) pare din ce în ce mai îndepărtat, pe fondul alunecării constante a R. Moldova în spațiul gri dintre Europa și Federația Rusă. Expertiza României pe R. Moldova nu mai este concludentă, consistentă, actualizată, nu mai este necesară nimănui în Europa și peste Ocean. Scenariile de amplitudine pentru R. Moldova se fac deja în marile cancelarii fără nevoia de consultare prealabilă sau de implicare a Bucureștiului; lipsim în continuare din formatele care contează pentru R. Moldova (problema transnistreană, formatul 5+2) sau pentru alte țări din regiune.
Ne-am pierdut capacitatea de a produce soluții și perspective geopolitice, utile nouă și Europei, pentru regiunea în care trăim. În timp ce Polonia generează încă inițiative și formule geopolitice care dau plus-valoare prezenței europene în acest spațiu, precum Inițiativa celor Trei Mari sau Parteneriatul Estic, singurul nostru câștig notabil pare capacitatea de raliere promptă la inițiativele altora. Nișa noastră auriferă în plan geopolitic, regiunea extinsă a Mării Negre, este promovată în Uniune și în plan regional fără viziune și fără consistență, cu instrumente rudimentare din punctul de vedere al impactului și credibilității.”