Guvernul României a desființat, prin ordonanță de urgență (OUG), Ministerul pentru Românii de Pretutindeni și Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni. În schimb, au fost înființate Departamentul pentru Românii de Pretutindeni și Departamentul pentru relația cu Republica Moldova.
Potrivit OUG publicată în Monitorul Oficial pe 6 noiembrie, privind stabilirea unor măsuri la nivelul administrației publice centrale și pentru modificarea și completarea unor acte normative, cele două instituții nou înființate nu vor avea personalitate juridică, vor funcționa în cadrul aparatului de lucru al Guvernului, în coordonarea premierului și având la conducere câte un secretar de stat.
Numărul de posturi ar putea fi redus în raport cu totalul posturilor celor două instituții desființate, partea administrativă a acestora fiind inutilă în condițiile în care Departamentul, fiind fără personalitate juridică, va depinde de structurile administrative ale aparatului de lucru al Guvernului.Atât Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, cât și Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” aveau ca obiect de activitate sprijinirea comunităților de români din comunitățile istorice din jurul țării, dar și pe cei din diaspora.
Departamentul pentru relația cu Republica Moldova va prelua activitatea și structurile specializate de la Ministerul pentru Români de Pretutindeni, mai puțin cele care nu se referă la Republica Moldova și care revin Departamentului pentru Românii de Pretutindeni. Încă nu se cunoaște care sunt acele activități dedicate Republicii Moldova preluate de la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.