Parlamentul Republicii Moldova s-a întrunit astăzi în ședință și a examinat unicul subiect de pe ordinea de zi, angajarea răspunderii de către Guvernul condus de Maia Sandu pentru modificarea Legii Procuraturii. Astfel, după ce premierul a prezentat acest proiect de lege, PSRM, care face parte din coaliția de guvernare, a depus o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Sandu.
Premierul Maia Sandu a prezentat în ședință proiectul pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea, subliniind că alegerea unui Procuror General „fără stăpân” este vitală pentru reforma justiției. „Reforma justiției nu este moftul meu personal. E promisiunea pe care am făcut-o oamenilor, iar eu îmi respect promisiunile. Oamenii cer dreptate – pentru asta suntem aici. Nu pot sta cu mâinile în sân să urmăresc cum instituțiile statului își găsesc câte un stăpân nou. Am căutat să fim corecți, incluzivi până acum – și unde am ajuns? De fiecare dată s-a intervenit. S-au găsit metode, trucuri ingenioase, scheme și șiretlicuri. Am remarcat intervențiile de la acele concursuri, ele ne-au nemulțumit, dar am considerat atunci că putem trece cu vederea acele derapaje pentru ca majoritatea să poată munci împreună pentru a face regulă în justiție. Da, noi am făcut anumite compromisuri. Le-am făcut pentru a reuși să îndeplinim obiectivul principal – o Procuratură independentă, o justiție adevărată. Lupta pentru Procurorul General este ultima redută. Este linia roșie. În această preselecție nu pot admite niciun derapaj – rolul procurorului general este prea important pentru sistemul justiției, iar ingerințele rău intenționate ne pot costa pe toți – pe cetățenii Republicii Moldova – prea mult. (…) Îmi asum răspunderea politică pentru procesul de identificare a candidaților la funcția de procuror general. Voi identifica și verifica personal oameni onești, curajoși și bine intenționați și îi voi propune Consiliului Superior al Procurorilor”, a declarat Maia Sandu de la tribuna Parlamentului.
Ulterior, în cadrul aceleiași ședințe, PSRM a depus moțiune de cenzură împotriva guvernului condus de Maia Sandu, în opinia lor această lege pune în pericol independența procuraturii și politizează instituția. „Guvernul Sandu a încălcat principiile democratice. A schimbat regulile jocului în timpul jocului. A tradat încrederea partenerilor politici și internaționali. Noul proiect agrevează și mai mult situația din sistemul justiției. Guvernul care își dorește subordonarea Procuraturii trebuie demis. Guvernul Sandu se face vinovat de eșecul reformei justiției. Cerem demiterea Guvernului”, a menționat Vasile Bolea, deputatul PSRM.
Amintim că, pe 6 noiembrie, după ce ministrul Justiției Olesea Stamate a declarat că rezultatele concursului pentru selectarea candidaților la funcția de procuror general vor fi anulate din cauza faptului că procesul a fost viciat, Guvernul și-a asumat răspunderea pentru o nouă modificare la Legea Procuraturii.
În aceeași seară, președintele Republicii Moldova Igor Dodon și președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi au avut o întrevedere cu premierul, în cadrul căreia Igor Dodon i-au cerut Maiei Sandu să retragă proiectul.
Însă, prim-ministrul Maia Sandu a declarat că Guvernul nu va retrage proiectul privind asumarea răspunderea pentru modificarea Legii Procuraturii.
Astăzi, înainte de ședința Parlamentului, câțiva membrii din fracțiunea parlamentară PSRM au rupt documentul care prevedere acordul semnat între șocialiști și bolocul ACUM. Dupatații socialiști i-au acuzat pe colegii de coaliție parlamentară și pe premierul Maia Sandu că au încălcat prevederile acordului atunci când Guvernul și-a asumat răspunderea privind modificarea Legii Procuraturii.